13 Ekim 2011 Perşembe

KADINA ŞİDDETİ KINAMA YÜRÜYÜŞÜ


KADINA ŞİDDETİ KINAMA YÜRÜYÜŞÜ

Erkan ÇOBAN
13/Ekim/2011, 22:19
‘’KADINA ŞİDDETİ KINAMA” YÜRÜYÜŞÜ

“Yuvayı dişi kuş yapar” sözü, kadına yüklenen sıfatların ağırlığını anlatır. Fakat kadınlarımız, analarımız bu ağırlığın altında ezilmez; onlara yüklenen farklı ağırlıkların altında ezilirler.
Son günlerde neredeyse tüm televizyon kanallarında, gazetelerde ve internet portallarında  kadına şiddet ile ilgili haberler sıkça yer almakta. Kadına şiddet demek illa ki dayak atılması yani fiziksel şiddet demek değil, kadının kişiliğini, kimliğini hafife almak, onu yönetmeye, hürriyetini kısıtlamaya, rencide etmeye çalışmak da şiddettir…
12 Ekim 2011 Çarşamba günü saat 12:00 ’da, Şirinyer Sevgi Yolu girişinde toplanan Kadın Kuruluşları tarafından “Kadına Şiddeti Kınama Yürüyüşü” yapıldı.

Buca Kent Konseyi’nin düzenlemiş olduğu organizasyonla gerçekleşen yürüyüşte çok anlamlı mesajlar vardı. Şu anda da gündemde olan ve dehşet verici görüntülerle medyaya taşınan kadınlara uygulanan  şiddete karşı yapılan bu tepki yürüyüşüne, Gaziemir Belediyesi Kadın Danışma Merkezi ve Gaziemir Kent Konseyi Kadın Meclisi de katılarak destek verdi. Şirinyer Sevgi Yolu girişinden başlayan ve Tansaş önüne kadar alkışlarla gerçekleşen yürüyüşe çevre esnafı ve semt sakinleri de alkış tutarak katıldılar.

Yürüyüşte  “Haklarını Biliyor musun?”, “Namus ve Töre Cinayetlerine Son”, “Boşanmak Ölüm Nedeni Olamaz”, “Hedef Tahtası, Kum Torbası Değiliz” sloganlarının yer aldığı dövizler vardı. En çok dikkat çeken ise kadına şiddetin istatistiğini yansıtan “ 7 yılda 4119 kadın, 8 ayda 143 kadın öldürüldü” yazılı döviz olurken, bir erkeğin elinde taşıdığı “Kadını Dövmek Erkeklikse Ben Erkek Değilim” yazılı döviz de odak noktası oldu.

Yürüyüşün noktalandığı yerde yaşanan bir olay ise herkesi heyecanlandırdı. Kadına şiddeti kınayan, bu gidişe bir dur diyelim mesajını vermeye çalışan kadınlardan birine kocası tarafından kalabalığın ortasında şiddet uygulanması ortalığı bir anda karıştı. Çevredeki vatandaşlardan büyük tepki gören koca, polis müdahalesiyle izleyicilerin elinden zor kurtarıldı! “Nasıl yani?” dediğinizi duyar gibiyim… Meğer bu olay, yürüyüşü organize edenler tarafından kurgulanmış. Verilmek istenen mesaj, zihinlerden çıkmasın ve kalıcı olsun düşüncesiyle böyle bir kurguyla desteklenmiş. Bu arada böyle bir skeçte rol alan beyi de kutlamadan geçemeyeceğiz. Böyle bir günde ve yerde bu rolü üstlenme cesaretini herkes gösteremez diye düşünebiliriz.

Şiddetin temelinde kadını yok sayan bir zihniyet yatar ki bu da cehaletle birleşince   ilkel bir görüntü alır…

Kadınlara ŞİDDETE bizler de HAYIR diyoruz. Şiddete karşı mücadele eden ve bu mücadeleye destek veren tüm kurum ve kuruluşları, emeği geçen herkesi kutluyor, şiddetin her türlüsünün son bulduğu bir dünyada güzel bir yaşam diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder