10 Kasım 2010 Çarşamba

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SEYDİKÖY GAZİEMİR

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SEYDİKÖY GAZİEMİR
Gaziemir–İzmir Yolunda Bir Roma Kitabesi Bulunuyor...
Yunanlıların ‘İzmir Yunan’dır’ iddiası doğru değil
Bilginler ve düşünürler yurdu Ege
Demokrasi Ege'de Doğdu
Anadolu, kültürlerin kaynaştığı yurt…
Türkler ve Yunanlılar Nasıl Düşman Oldu?
1081 Türkler İzmir'de
İzmirTicaret Merkezi oluyor
20. Yüzyılın başlarında İzmir’in semtleri
Seydiköy'ün Levantenleri
Salgın Hastalıklar ve Kitlesel Ölümler
Seydiköy'ün levanten aileleri
Demiryolu ve Kültürel Hayat
Seydiköy'ün Rumları
Seydiköy'ün Üzüm Bağları
Seydiköy'ün Rum Aileleri: Fotiadiler
Seydiköy'ün Rum Aileleri...
Seydiköy'deki Rum Okulları
Gaziemir Tarihinin kilometre taşları...
Levantenler neden Sevdiköy diyordu?
İzmir 1084 yılından beri Türkler’in…
Çok eski bir köy, Seydiköy…
Bir kitabenin söyledikleri...
15 ve 16. Yüzyıllarda Seydiköy
19. Yüzyılda Nüfus hareketleri
Seydköy Olayı nedir?
1910'larda Seydiköy’e elektrik geliyor
Seydiköy Ziraat Mektebi
Gaziemir Tarihi
Seydiköy ve civarı Türk hakimiyetine halk arasında Aydınoğulları Beyliği'nin kurucusu ve Umur Paşa olarak tanınan, Aydınoğlu Gazi Umur Bey döneminde geçmiştir. Seydiköy'de bulunan ve kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Seyyid Mükremeddin Zaviyesi ve Dizdar Hasan Ağa vakfiyesi bir cami ve çeşme, buradaki ilk Türk yerleşiminin çekirdeğini oluşturmuştur ve bunların ilki yerleşime ismini vermiştir. Seydiköy Türk yerleşimi ile ilgili en erken tarihli belge 1530 tarihli "tapu tahrir defteri"dir ve Seydiköy'ün Konya'dan göçmüş Yörük boyları taradından kurulmuş olduğuna işaret etmektedir.
18. yüzyıldan itibaren Batı Anadolu'nun zeytin/üzüm/incir/pamuk ihracatına dayalı olarak uluslararası boyutta gelişiminin bir sonucu olarak Seydiköy, Ege Adaları kaynaklı yoğun bir Rum nüfus akınına konu olmuş ve 19. yüzyılın son çeyreğinden itibaren, bir yandan İzmir'e güneyden giriş öncesinde kilit bir idari merkez olma özelliğine kavuşmuş, bir yandan da Türk nüfus ağırlığını kaybetmiştir. Bu gelişimin en önemli faktörlerden birisi, tren yolu ile birlikte bugünkü yerinde tesis edilmiş olan Gaziemir İstasyonu olmuştur. Yunan işgali sırasında yıkıma uğramış olduğu için ve 1923 Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sürecinde nahiye merkezi bir süre Cumaovası'na (bugünkü Menderes) taşınmıştır.
Kavala'dan mübadil olarak getirilip iskan edilen yaklaşık 2.500 kişi (529 aile) Seydiköy'ün yeniden imar ve inşası bakımından önemli rol oynamıştır. Bu nüfusa, 1944 başta olmak üzere, sonraki yıllarda iskan edilmiş olan Bulgaristan göçmenlerinin eklenmesiyle ilçe günümüzdeki sosyo-kültürel çehresine kavuşmuştur.
KAYNAK
Seydiköy'de Helenstik, Roma ve Bizans çağlarının da yaşanmış olduğu tarihi kayıtlardan anlaşılmaktadır.İzmir'in 1082 yılında Emir Çaka Bey tarafından alınmasından sonra Anadolu'dan başlayan Türk akınlarıyla İzmir'e yerleşen Seydi Mükremittin Sultanın babası olan Seydi Babanın yöreye gelip yerleşmesiyle o güne kadar "Aşk Köyü-Sevdi Köy" olan ismi Seydiköy olarak anılmaya başlamıştır.İzmir'in sayfiye yerlerinden biri olan Seydiköy bağ, bahçe ve zeytinlikler ile çevrilmiş idi.Cumhuriye sonrası bağlar bozularak tütün tarlası haline getirilmiştir.1970 yılına kadar geçimini tarımla (tütün ve zeytin) sağlamıştır.Bu yıllardan sonra sanayi gelişmiş, çevrede tekstil fabrikaları ve büyük alışveriş merkezleri kurulmuştur.Konut kooperatifçiliğinin ilçemizde artmasıyla ve Emlakbank konutlarının yapılması neticesinde modern ve örnek gösterilebilecek bir şehir merkezi olmuştur....
Gaziemir İzmir’in 13 Km güneyinde İzmir Aydın karayolu üzerinde yer almaktadır. Çatalkaya Dağı’nın eteğinde bulunan ilçenin yüzölçümü 59,722,000 m2 olup, denizden yüksekliği 114 m’dir. Akdeniz iklimi etkisindedir....
KAYNAK
About Gaziemir Today one of the metropolis communes of Izmir, Gaziemir’s history as a settlement landmark starts in the early of 14th century.
With its ancient name “Seydiköy”, in the time of Aydınoğulları Principality with the help of “Gazi Umur Bey”, Gaziemir’s being one of the “Seyyid Mükerremüddin Zaviyesi” foundation, in the 15th and 16th century it became one of the biggest village from demographic and economic angles.
Because of its size according to other settlements in the vincinity, Gaziemir became region-center in the second era of 19th century. Though it was halfly plundered, after the announcement of Republic, with the switched emigrants from Balkan countries, it was reconstructed and again it gained its becoming a center position.
Though the primary economic power was agriculture, with Gaziemir’s being city municipality in 1926, urbanization process started. The start of industrial and trading movements in the 1970’s, and in 1990’s with the help of Adnan Menderes Airport, Agean Free Zone, Emlak Bank residences, and big shopping halls Gaziemir’s appearance has started to change.
With Sarnıç (one of its small town hall) and its 4 parishes, total 16 parishes Gaziemir’s population became, according to the statics, 120.000 though it was 88.000 in 2000, and it is estimated that in the near future it will become 150.000. With its quick and systematic improvements, Gaziemir’s taking the attention of the people who are living outside of Gaziemir because of its life standarts is obviously seen.
Gaziemir today; with the modern town planning apprehension, systematic construction, cultural and sportive activities; peaceful social life, with its projects not only for municipality but for the city, Gaziemir is rising between the metropolis municipalities of Izmir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder