13 Şubat 2011 Pazar

'Gaziemir Tarihi Üzerine Araştırmalar' konulu panele Yunanlı konuklar da katıldı

'Gaziemir Tarihi Üzerine Araştırmalar' konulu panele Yunanlı konuklar da katıldı

Gaziemir'de ilçenin kuruluşu ve eski ismi olan Seydiköy'e ait araştırmalarıyla bilinen isimlerin katıldığı bir panel düzenlendi. "Gaziemir Tarihi Üzerine Araştırmalar" konulu panelde konuşan turizmci Alex Baltazzi, 1746'dan beri ailesinin bu topraklarda yaşadığını dile getirerek, 1926 yılında belediye olan Seydiköy'de yaklaşık 300 Rum ve 40 Türk ailenin yaşadığına ilişkin kayıtlar olduğunu anlattı


Gaziemir'de geçtiğiz günlerde açılan Anı Evi'nin ardından, kentin tarihini aydınlatmaya dönük bir çalışma daha gerçekleştirilerek, ilçenin kuruluşu ve eski ismi olan Seydiköy'ün konuşulduğu bir panel gerçekleştirildi. Gazeteci-Yazar Nedim Atilla'nın yönettiği "Gaziemir Tarihi Üzerine Araştırmalar" konulu panele, turizmci Alex Baltazzi, Gaziemir Belediyesi Kültür Danışmanı Ercan Çokbankir katıldı.
Gaziemir'in eski yerleşimi olan Seydiköy'ün çok dilli ve çok kültürlü bir yer olduğuna dikkat çeken Gazeteci-Yazar Nedim Atilla, "Bu zenginliği ortaya çıkaran araştırmalar önemli. Bu çalışmalarla Gaziemir belleğine yeniden kavuşuyor" diye konuştu. 1746'dan beri ailesinin bu topraklarda yaşadığını dile getiren Alex Baltazzi ise, Gaziemir'de Helenistik ve Roma dönemlerine ait kalıntılara rastlandığını ifade etti. Baltazzi, 1926 yılında belediye olan Seydiköy'de yaklaşık 300 Rum ve 40 Türk ailenin yaşadığına ilişkin kayıtlar olduğunu anlattı. Baltazzi, Seydiköy'ün Osmanlı Dönemi'nde de belediyelik olduğunu söyledi.

"Kızlarının güzelliği anlatılırdı"

Seydiköy isminin sevmekten geldiği, Rumlar arasında Sevdiköy olarak dillendirildiğini belirten Baltazzi'nin, "O dönemde Seydiköy, büyük bahçeleri, çiçekleri ve aşklarıyla ünlü görkemli evleriyle bilinirdi. Kızlarının güzelliğiyle ün yapan Seydiköy'de çirkin bir tek kadın bile bulmak mümkün değildi" şeklindeki sözleri alkış topladı. Kültür Danışmanı Ercan Çokbankir de, Gaziemir ve Seydiköy'ün tarihi üzerine yaptığı araştırmalarda elde ettiği bilgileri sundu.
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ile Anı Evi'nin açılışı için Yunanistan'dan gelen Vathilakos Belediye Başkanı Panagiotis Dayikudis ve Yunanistan'da kurulan Seydiköy ve İzmirliler Derneği'nin Başkanı Dimitrios Roumeliotis'in de aralarında bulunduğu 35 kişilik heyet üyeleri de paneli izledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder