30 Mayıs 2011 Pazartesi

Yeniden yapılandırmada son 2 gün...

Yeniden yapılandırmada son 2 gün

KAYNAK
Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasında başvuru süresi yarın akşam sona eriyor.
Bazı Kamu Alacakların Yeniden Yapılandırılmasını da kapsayan 6111 sayılı Kanunun 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe girmesiyle başlayan yeniden yapılandırma süreci tamamlanıyor.


Bu maddelere göre yapılandırılan alacaklara ilişkin ilk taksit ödeme dönemi ise (peşin ödeme seçeneği tercih edilmiş olanlar dahil) 30 Haziran 2011 tarihinde sona erecek.

SSK ve Bağ-Kur prim borçları ile yapılandırma kapsamına alınan diğer borçların yapılandırılması başvuruları da yarın son bulacak.

6111 Sayılı Kanunda, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasında vatandaşa 2 Mayıs 2011 tarihine kadar başvurma hakkı tanınmıştı. Ancak daha sonra Kanunun Bakanlar Kuruluna verdiği yetki çerçevesinde, söz konusu süre, 31 Mayıs 2011 tarihine kadar uzatılmıştı.

27 Mayıs 2011 Cuma

Denizbank ve İESOB akaryakıt protokolü imzaladı

Denizbank ve İESOB akaryakıt protokolü imzaladı
KAYNAK
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Denizbank arasında, esnafa Petrol Ofisi bayilerinden üç ay vadeli akaryakıt alma veya yüzde 5 indirimden yararlanma hakkı ile birikmiş oda aidatını 6 ay faizsiz ve komisyonsuz ödeme imkanı veren protokol imzalandı.


İESOB üyelerinin Denizbank işletme kart alarak protokolden yararlanabileceği belirtilirken, bu kartla 36 ay taksitli ticari kredi ve sezon ödemeli kredi kartı harcaması imkanlarından da yararlanılabileceği açıklandı.

Protokol imza törenine İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Denizbank Ege Bölge Müdürü Semih Şenbakar ve Denizbank Batı Anadolu Bölge Müdürü Hasan Özer Orhan katıldı. İmza töreninde bir konuşma yapan İEBOB Başkanı Zekeriya Mutlu, “2010 Ekim ayında Denizbank ile başlattığımız işbirliğini bu protokol ile genişletiyoruz. Protokol kapsamında işletme kart alan üyelerimiz, Petrol ofisinden üç ay vadeli, komisyonsuz ve faizsiz akaryakıt alabilecek. İşletme kart üç ay vade imkanından yararlanmak istemeyen üyelerimiz için ise yüzde 5 indirim hakkı veriyor. Ayrıca borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun kapsamında üyelerimiz odalarına olan borçlarını işletme kart ile 30 Eylül’e kadar 6 taksitte ödeme imkanına sahip olacak” diye konuştu. Mutlu, protokol kapsamında 6 taksite bölünen oda borçlarının, Denizbank tarafından anında oda hesabına yatırılacağını açıklayarak, “Bu protokolün esnafımıza nefes aldıracağına, önünü açacağına inanıyorum” dedi.

Denizbank Ege Bölge Müdürü Semih Şenbakar ise işletme kartını sadece küçük ve orta ölçekli işletmelere verdiklerini belirterek, “İşletme kart sahibi müşterilerimiz ATM’lerden anında 36 ay taksitli kredi çekebiliyorlar. Kartımızla yıl içinde yapılan pek çok kampanyadan da yararlanma imkanı olacak” diye konuştu.

Batı Anadolu Bölge Müdürü Hasan Özer Orhan ise toplam 76 şube ile Ege Bölgesi’nde kaliteli hizmet verdiklerini söyledi.

24 Mayıs 2011 Salı

Esnaf ve yeni iş kurana ‘hibe kredi’ verilecek...

Esnaf ve yeni iş kurana ‘hibe kredi’ verilecek kadınlar fark atacak

KAYNAK

24 Mayıs 2011 Başbakan Tayyip Erdoğan, seçime kısa bir süre kala esnafa ve yeni iş kuracaklara kredi müjdesi verdi. Başbakan’ın TESK ziyaretinde yaptığı açıklamalara göre, 100 bin liralık kredinin 50 bin lirasını devlet verecek. Pozitif ayrımcılık yapılacak olan kadınların kredi limiti, erkeklere göre 5 bin lira fazla olacak.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, genel seçime 18 gün kala esnafa ve yeni iş kuracaklara kredi müjdesi verirken, bunun yarısının ‘hibe’ edileceğini açıkladı. Ayrıntıları bugün Sanayi Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklanacak paketten, sadece ilk kez kredi kullanacak esnaf ve sanatkar ile yeni iş kuracak kişiler yararlanacak. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun (TESK) İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na katılan, ardından da TESK yönetimi ve illerin oda başkanlarıyla yemek yiyen Başbakan Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün KOBİ stratejisi ile 1 milyar liralık kredi paketini açıklayacağını da hatırlattı.

1 Haziran’da başlayacak...

Edinilen bilgiye göre 1 Haziran’da başvuruları başlayacak olan yeni paketten sadece ilk kez kredi kullanacak esnaf ve sanatkar ile yeni iş kuracak kişiler yararlanacak. Üst limiti 50 bin lira olan krediler, KOSGEB’in anlaşmalı olduğu bankalardan kullandırılacak. Kredinin yarısı hibe verilecek. Yarısı ise esnafın kendisi tarafından üstlenilecek.

Faizin yarısı KOSGEB’den

Faizin de yarısı yine esnaf tarafından ödenecek. Kredi yıllık yüzde 12 faizle kullandırılacaksa, faizin yarısını yani yüzde 6’lık bölümünü KOSGEB, yüzde 6’sını da esnaf ödeyecek. Bu krediden işini büyütmek isteyen, iş yerini yenilemek isteyenler yararlanacak. KOSGEB destekleri genelde yüzde 25 hibe şeklinde verilirken, bu pakette esnaf için hibe bölümü yüzde 50’ye çıkmış oldu.

İlk kez iş kurana 100 bin TL

Paketten yararlanacak bir diğer kesim yeni iş kuracaklar. Bu kesim için kredi limiti 100 bin lira olarak belirlendi. Yine kredinin yarısını KOSGEB hibe olarak verecek. İlk kez kredi kullanacak esnaf ya da yeni iş kuracak kişi kadın ise hem öncelikli olacak hem de limiti diğerlerinden 5 bin lira daha fazla olacak. Böylece esnaf kredisinde kadınlar için limit 55 bin lira; yeni iş kurma limiti ise 105 bin lira olacak. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün, bugün İstanbul’da düzenleyeceği toplantı bu kredinin ayrıntılarını ortaya çıkaracak. Bakanlıktan haftasonu yapılan duyuruya göre, toplantıda KOBİ’lerin üretim, yatırım miktarı ile katma değerinin artırılması ve büyümelerinin sağlanması amacıyla hazırlanan 2011-2013 KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı kamuoyuyla paylaşılacak.
KAYNAK

56 bin KOBİ’ye 2 milyar lira gitti, 100 bin işletmelik ‘paket’ geliyor

2011-2013 KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı’nı (KSEP) açıklayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “56 bin 250 KOBİ, 2 milyar lira kredi hacmine ulaştı. 100 bin işletmelik yeni kredi paketi açacağız” dedi.

KAYNAK
SON dönemlerde KOBİ’lerin hızla büyüdüğüne işaret eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Bu yılın ikinci yarısında 100 bin işletmelik yeni bir kredi paketi daha açacağız. Bunda da 50 bin liralık kredi üst limiti olacak ve geçen seferki desteklerden yararlanmayan işletmeler bu destekten yararlanacaklar” dedi. 2011-2013 KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı’nı (KSEP) açıklayan Nihat Ergün, 5 stratejik alanda toplam 83 eylem ve projenin hayata geçireleceğini söyledi.

2.8 milyar lirayı bulacak
Yeni bir kredi paketi üzerinde çalıştıklarını anlatan Nihat Ergün, şöyle konuştu: “Şu anda KOSGEB aracılığıyla 50 bin işletmeye vermeyi hedeflediğimiz bir kredi paketi kredilendirmesi devam ediyor. Şu ana kadar kredi kullanan, son açtığımız pakette işletme sayısı 56 bin 250’ye ulaştı. Bu işletmeler muhtemelen yedekler de bittiğinde 68 bin 500 işletmeye ulaşmış olacak. Bugün itibariyle 2 milyar 195 milyon liralık bir kredi hacmi oluşmuş oldu. 56 bin 250 işletme için bu rakam 2 milyar 800 milyona kadar çıkacak. Ama bunun bitirilmesinden sonra biz 100 bin işletmelik ikinci bir paket daha açacağız. O tabii yılın ikinci yarısına tekabül edecek. Yılın ilk yarısında bu başlattığımız desteklerin asil ve yedeklerini bitirmiş olacağız.”
Üst limit 50 bin lira
Nihat Ergün, bu yılın ikinci yarısında 100 bin işletmelik yeni bir kredi paketi daha açacaklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Bunda da 50 bin liralık kredi üst limiti olacak ve geçen seferki desteklerden yararlanmayan işletmeler bu destekten yararlanacaklar. Bu kredilerin faizinin yüzde 50’si veya yüzde 75’i KOSGEB tarafından karşılanan krediler. Girişimci eğitiminden geçen ve iş planı sunun ve kabul edilen girişimcilerimize 27 bin lira hibe desteği veriyoruz. Kadınsa pozitif ayrımcılık yapıyor, yüzde 10 daha fazlasını veriyoruz. Bunun 5 bin lirası fizibiliteler, 10 bin lirası ofisini kurmak, 12 bin lirası da ayda bin lira olmak üzere işletme giderleri için.”
Mikro ölçekli KOBİ’ler
KOBİ Stratejisini hazırlarken, Türkiye’deki KOBİ’lerin zayıf yönlerini bertaraf edecek, güçlü yönlerini ise daha da güçlendirecek eylemler belirlediklerini anlatan Ergün, “Biz bu planı hazırlarken, KOBİ’leri korunması gereken bir yapı olarak değil, ülkemizin küresel rekabet gücünü artıracak bir alan şeklinde kurguladık. Türkiye’deki 3 milyondan fazla KOBİ’nin yüzde 96’ya yakın
bir kısmı, 9 kişiden az istihdam sağlayan mikro ölçekli işletmeler. 10 ile 49 arasında çalışanı olan küçük ölçekli işletmeler oranı ise sadece
yüzde 3.7” dedi.
KOBİ stratejisinin 5 alanda 16 hedefi var
KOBİ stratejisinin 5 stratejik alanda 16 hedef ve bu hedefler çerçevesinde uygulanacak eylem ve projelerden oluştuğuna işaret eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu hedefleri şöyle sıraladı:
Birinci stratejik
amacımız girişimciliğin geliştirilmesi ve desteklenmesi.
İkinci stratejik amacımız KOBİ’lerin yönetim becerilerini ve kurumsal yetkinliklerini geliştirme.
Üçüncü stratejik amacımız iş ve yatırım ortamını iyileştirme sürecinde KOBİ’leri gözetmek.
Dördüncü stratejik amacımız KOBİ’lerin
AR-GE ve yenilik kapasitesini geliştirme.
Beşinci hedefimiz KOBİ’lerin ve girişimcilerin finansmana erişimlerini kolaylaştırmak.
Küçük olmak sorun değil avantajdır
KOSGEB Kanunu’nda çok önemli bir değişiklik yaptıklarını, hizmet ve ticaret sektöründeki KOBİ’lerin de desteklerden yararlanmalarını sağladıklarını vurgulayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, şöyle konuştu: “Biz bu planı hazırlarken, KOBİ’leri korunması gereken bir yapı olarak değil, ülkemizin küresel rekabet gücünü artıracak bir alan şeklinde kurguladık. KOBİ’lerin yeniliklere açık olmak, esneklik, değişimlere çabuk uyum sağlamak, kendi alanlarında uzmanlaşma gibi, günümüz ekonomisine son derece uygun özellikleri var. Bugün artık küçük olmak kesinlikle bir sorun değil, hatta çoğu zaman bir avantaj haline gelmiştir. Şunu unutmayalım ki üretimde amaç, maksimum büyüklüğe ulaşmak değil, optimum büyüklüğe ulaşmaktır.”
Övündüğümüz markalar küçük birer KOBİ’ydi
TÜRKİYE olarak gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmenin KOBİ’lere sahip çıkmaktan geçtiğini söyleyen TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, şöyle konuştu: “Bugün övündüğümüz bir çok marka dün ufak birer KOBİ’ydi. Dünyadaki bütün ekonomiler özellikle gelişmiş ekonomiler, kendi KOBİ’lerine önem veriyorlar. Kendi küçük şirketlerinin yaşaması onların gelişmesi, büyük şirketlerle büyük markalar haline dönüşmesi için ellerinden gelen tüm destekleri sağlıyorlar. Eğer biz Türkiye olarak gelişmiş ülkelerle rekabet edeceksek aynı ligde mücadele edeceksek, koyduğumuz hedeflerle onları geçeceksek, bizim de kendi KOBİ’lerimize sahip çıkmamız lazım, küçük işletmelerimizin arkasında durmamız lazım. Bu küçük işletmeleri büyütecek, onları yarının dev markaları haline getirecek planları oluşturmamız ve de hayata geçirmemiz lazım.”

2011 Yılı Genelgeleri

2011 Yılı Genelgeleri
http://www.tesk.org.tr/tr/mevzuat/11/1100.html
045 Nolu Genelge (Sigortalılığı Durdurulanlar)

044 Nolu Genelge (Uzaktan Öğrenme Portalı)
043 Nolu Genelge (Türkiye-Rusya Vize Anlaşması)
042 Nolu Genelge (Süre Uzatımı)
041 Nolu Genelge (6111 Sayılı Torba Kanun Başvuru Süresi)
040 Nolu Genelge (3D Esnaf Strateji Belgesi ve Çalışmalar)
039 Nolu Genelge (Yetki Belgeli Ustalara ilişkin Yönetmelik)
038 Nolu Genelge (Avrupa Birliği CIP/EIP Programı)
037 Nolu Genelge (Mopet ve Motosiklet Sürücüleri)
036 Nolu Genelge (6111 Sayılı Kanundan Yararlananlar)
035 Nolu Genelge (İşyerinde Sağlık Faaliyetleri)
034 Nolu Genelge (Ahilik Yönetmeliği)
033 Nolu Genelge (Yönetmelik Değişikliği)
032 Nolu Genelge (Fikir ve Sanat Eserlerinin Tespit Edildiği Materyallerin Dolum, Çoğaltım ve Satışını Yapan veya Yayan İşletmelerin Sertifikalandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hk.)
031 Nolu Genelge (Esnaf ve Sanatkarın Kooperatiflere Olan Kredi Borçları İçin Yeniden Yapılandırma)
030 Nolu Genelge (Eğitim Yönetmelikleri)
029 Nolu Genelge (Yönetmelik Değişikliği)
028 Nolu Genelge (KOSGEB Destekleri)
027 Nolu Genelge (Torba Yasa)
026 Nolu Genelge (Kredi Borçlarının Yeniden Yapılandırılması hk.)
025 Nolu Genelge (E-Beyanname Gönderme Hizmeti)
024 Nolu Genelge (Menşe İspat Belgeleri Ücret Tarifesi)
023 Nolu Genelge (Torba Kanun)
022 Nolu Genelge (Ekmek ve Ekmek Çeşitleri)
021 Nolu Genelge (Milletvekilliği Adaylığı Hk.)
020 Nolu Genelge (Adres Değişikliği)
019 Nolu Genelge (Form A Belgesi İçin Talepler)
018 Nolu Genelge (Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği)
017 Nolu Genelge (KOSGEB Destekleri)
016 Nolu Genelge (Hızlı Cevap Sistemi)
015 Nolu Genelge (6111 Sayılı Torba Kanun Hk.)
014 Nolu Genelge (İyi Hijyen Uygulamaları Rehberi)
013 Nolu Genelge (ESDEP Planı 2.4 No.lu Tedbir)
012 Nolu Genelge (Vergiden Muaf Esnafın SGK'ya Bildirilmesi)
011 Nolu Genelge (TÜİK Yaygın Eğitim Faaliyetleri Araştırması)
010 Nolu Genelge (Proje Eğitimi Semineri)
009 Nolu Genelge (Çıraklık Eğitimi Araştırması)
008 Nolu Genelge (Süre Uzatım İşlemleri)
007 Nolu Genelge (Basit Usul Broşür Dağıtımı)
006 Nolu Genelge (Vergi Düzenlemeleri)
005 Nolu Genelge (Hafta Tatili Ruhsatı)
004 Nolu Genelge (Teminat)
003 Nolu Genelge (Eğitim Faaliyetleri) 06/01/2011
002 Nolu Genelge (Hizmet Standartları Tablosu)
001 Nolu Genelge (Kredi Kartları) 03/01/2011

http://www.tesk.org.tr/tr/mevzuat/11/1100.html
2011 Yılı Genelgeleri

16 Mayıs 2011 Pazartesi

Perakende İşletmelerin Kayıt Başvurusu Hakkında...

Perakende İşletmelerin Kayıt Başvurusu Hakkında...
Bilindiği gibi, 5996 Sayılı "Veteriner Hizmetleri,Bitki Koruma,Gıda ve yem Kanunu" gereği; gıda maddesi üreten, satan ve toplu tüketime arz eden tüm esnaf ve sanatkarlarımızın, Tarım İl Müdürlüğü'nden, işyerleri için "İşyeri Kayıt Numarası" alma zorunluluğu bulunmaktadır.

Tarım İl Müdürlükleri, 5996 sayılı kanun gereği; kendilerine başvurup kayıt numarası almadan faaliyete geçen kayda tabi işyerlerinden, perakende işletmeler ile gıda üretim işletmeleri hakkında idari para cezası uygulamaya başlamış bulunmaktadır.

Tarım İl Müdürlükleri tarafından; bu konu ile ilgili yönetmelik yayımlanana kadar halihazırda faaliyette bulunan kayda tabi perakende işyerleri ile gıda üretim işyerleri ve yeni açılan onaya tabi işyerlerine "işyeri kayıt numarası" verilmektedir.

Birliğimiz tarafından bünyesinde gıda maddesi üreten satan ve toplu tüketime arz eden esnaf ve sanatkarlarımızın üyesi oldukları odaların başkan ve yöneticilerinin bu konu hakkında bilgilendirilmelerini temin etmek amacıyla 02.05.2011 günü Birlik binamızda Tarım il Müdürlüğü Yetkililerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirilmiştir.

Sözkonusu toplantıda alınan karar gereği kayda tabi oda üyesi işyerlerinden parakende gıda işletmeleri ile gıda üretim işyeri sahibi esnaf ve sanatkarlarımızın Tarım il Müdürlüklerine yapacakları işyeri kayıt numarası alma işlemi odamız kanalıyla da yapılabilecektir.

Bu nedenle odamız üyesi kayda tabi parakende gıda işyerleri ile gıda üretim işyerlerinin Ek'teki belgelerle birlikte odamıza başvurması halinde odamıza yapılan bu başvurular en kısa süre içerisinde toplu halde bir üst yazı ekinde Tarım İl Müdürlüğü'ne iletilmesi sağlanacaktır.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından odamıza gönderilecek olan her bir üyemize ait işyeri kayıt numarası ile ilgili yazılar odamız tarafından üyelerimize imza karşılığı teslim edilecektir.

KOSGEB - MPM (Milli Prodüktivite Merkezi) KONFERANSI

KOSGEB - MPM (Milli Prodüktivite Merkezi) KONFERANSI
Kosgeb İzmir Kuzey Hizmet Müdürlüğü'nün MPM (Milli Prodüktivite Merkezi) Konferans yer ve zamanı aşağıdaki gibidir:

VERİMLİLİK ARTTIRMA TEKNİKLERİ
Tarih : 17.05.2011
Saat : 14,00
Yer : Kosgeb İzmir Kuzey Hizmet Merkezi Müdürlüğü eğitim Salonu
A.O.S.B. 10013 Sokak Çiğli İZMİR

ORGANİZASYONLARDA BİLGİ SİSTEMLERİNİN VERİMLİ KULLANIMI

Tarih : 27.05.2011
Saat : 14,00
Yer : Kosgeb İzmir Kuzey Hizmet Merkezi Müdürlüğü eğitim Salonu
A.O.S.B. 10013 Sokak Çiğli İZMİR

Türkiye-Rusya Vize Anlaşması (043 Nolu Genelge)

Türkiye-Rusya Vize Anlaşması (043 Nolu Genelge) AB VE DIŞİLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ


Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan, 21 Haziran 2010 tarih ve 2010/610 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla onaylanarak 27 Temmuz 2010 tarih ve 27654 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma” ya dair onay işlemleri iki ülke tarafından tamamlanmış ve söz konusu Anlaşma 16 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Anlaşma hükümleri gereğince; hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları ile hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Rus vatandaşlarının karşılıklı olarak bu ülkelerde 30 günden fazla kalmamak ve 180 gün içerisinde toplamda 90 günü aşmamak şartıyla vizesiz olarak seyahat etmeleri mümkün bulunmaktadır.

Uygulama hakkında detaylı bilgiye T.C. Dışişleri Bakanlığı’na ait
http://www.mfa.gov.tr/rusya-federasyonu_na-seyahat-etmek-isteyen-vatandaslarimiza-duyuru-_-14-nisan-2011.tr.mfa
adresinden ulaşılması mümkündür.

Üyelerimize önemle duyurulur...

EĞİTİM BİLİM KÜLTÜR SANAT VE TEKNOLOJİ FESTİVALİ

Her yıl düzenlenmekte olan ve Birlik olarak destek verilen "EĞİTİM BİLİM KÜLTÜR SANAT VE TEKNOLOJİ FESTİVALİ" bu yıl 17-19 Mayıs 2011 tarihleri arasında İzmir Kültürpark 3 ve 4 nolu hollerde yapılacaktır. Esnaf ve Sanatkarlarımızın kendilerini kamuoyuna tanıtması açısından fırsat olarak görülen söz konusu festivale Birliğimiz bu yıl da kaybolmaya yüz tutan mesleklerin tanıtıldığı "Ahilik sokağı" ile katılacaktır.

Tarih: 17 mayıs 2011 Salı
Saat : 10,00
Yer : izmir Kültürpark Fuar Alanı 3 Nolu hol

10 Mayıs 2011 Salı

Torba Yasası Süre Uzatımı-042 Nolu Genelge 06.05.2011

Torba Yasası Süre Uzatımı-042 Nolu Genelge 06.05.2011
Genelgenin orjinal görüntüsü için tıklayınız.
İLGİ: TESK in 02/05/2011 tarih ve 2011/41 sayılı genelgesi.

Bilindiği üzere; ilgide kayıtlı genelgemiz ile 30 Nisan 2011 tarih ve 27920 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2011/1713 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 6111 sayılı Kanunda yer alan kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin başvuru süresinin bir ay uzatıldığı belirtilmişti.

6 Mayıs 2011 tarih ve 27926 sayılı Resmi Gazetede Maliye Bakanlığınca yayımlanan “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6111 Sayılı Kanun Tebliğ”de yer alan açıklamalara göre; esnaf ve sanatkârların, üyesi oldukları meslek odalarına olan aidat borçları ile meslek odalarının birlik ve federasyonlara, birlik ve federasyonların da Konfederasyona olan katılma payı borçlarının başvuru ve ödeme süresi 30 Eylül 2011 tarihine kadar uzatılmış bulunmaktadır.

Esnaf Ve sanatkarlarımıza önemle duyurulur.

Genelgenin orjinal görüntüsü için tıklayınız.

Yetki Belgeli Ustalara ilişkin Yönetmelik-039 Nolu Genelge 22.04.2011

Yetki Belgeli Ustalara ilişkin Yönetmelik-039 Nolu Genelge 22.04.2011
EĞİTİM VE PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ
Genelgenin orjinal görüntüsü için tıklayınız.

EKLER:
Ek1: Yönetmelik (1 adet-5 sayfa)



Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 3194 sayılı İmar Kanununda 09/12/2009 tarihinde yapılan değişiklik ile; her türlü inşaat ve tesisat dahil yapım işlerine dair yapı müteahhitlerinin yetki belgelendirilmesi ve yetki belgeli ustalara ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususların, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin görüşleri alınarak çıkarılacak yönetmelikle belirleneceği hükme bağlanmıştır.
Bu bağlamda Bakanlık tarafından bir dizi toplantı gerçekleştirilmiş ve bu çalışma sonunda hazırlanan yönetmelik 16 Aralık 2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik” ile yapı ruhsatına tâbi her türlü yapım işinde yapı müteahhitliğini üstlenecek olan gerçek ve tüzel kişilerin kayıt altına alınması ile inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli kişilerin çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Buna göre;

· Yetki belgeli usta: İnşaat ve tesisat işlerini bağımsız olarak yürütebilme sorumluluğu alan, bu Yönetmelikte belirtilen kurum ve kuruluşlarca düzenlenen yeterlilik belgesini haiz kişiyi ifade etmektedir.

· Yapı ruhsatına tâbi bütün yapılar bir yapı müteahhidinin sorumluluğu altında inşa edilecek, her müteahhid bir yapı müteahhidi yetki belgesi numarası alacak ve bu numarayı yapı ruhsatında, yapı kullanma izin belgesinde ve yapım işleri sözleşmelerinde kullanacaktır. İstisna olarak tek parselde bir bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 m2 yi geçmeyen yapılar için, yapı müteahhitliği ile ilgili olarak mevzuatta öngörülen bütün sorumlulukları yapı sahibince üstlenilmesi kaydıyla, ayrıca müteahhit ve şantiye şefi bulunması şartı aranmayacaktır. Ancak sadece o yapım işinde kullanılmak ve beş yıl içinde bir defaya ve tek bir yapıya mahsus olmak üzere, yapı sahibine geçici olarak yetki belgesi numarası verilecektir.

· Yapı müteahhitliği yapmak üzere yetki belgesi numarası almak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, Yönetmeliğin EK-1'deki Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarası Başvuru Formunu doldurup imzalayacak, yapı müteahhidi gerçek kişi ise kayıtlı olduğu meslek odasından müracaat yılı içinde alınmış kayıt belgesinin aslı veya Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğünce onaylı örneğini, tüzel kişi ise meslek odasına kayıt belgesi ile birlikte Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi aslını veya suretini Form ekinde Bayındırlık ve İskan il Müdürlüğüne verecektir.

· İnşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması zorunlu hale getirilmiştir. İnşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustalara yetki belgesi 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu ve bu Kanuna göre çıkarılan yönetmelikler çerçevesinde, MYK ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca verilecektir.

· MYK ve yetkilendirdiği kuruluşlarca standardı ve yeterliliği belirlenen konularda illerde ustalık yetki belgesi verilinceye kadar, belge verilmesine başlanıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde bu kuruluşlarca verilecek belgelerle doğrudan değiştirilmek üzere,

- 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında edinilmiş diploma, ustalık belgesi, yetki belgesi, sertifika, bağımsız işyeri açma belgesi, kalfalık ve ustalık belgeleri,

- Türkiye İş Kurumu İşgücü Uyum Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında verilen kurs bitirme belgeleri,

- Kuruluş kanunlarında veya ilgili kanunlarca yetkilendirilmiş kamu kurum ve kuruluşları ile Milli Eğitim Bakanlığının ilgili biriminin onayının alınması şartıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, eğitim amaçlı faaliyet gösteren vakıf ve dernekler, işçi ve işveren kuruluşları ile bünyelerinde kurulu iktisadi işletmeler veya işveren tarafından düzenlenen eğitim faaliyetleri sonucunda verilen belgeler,

- Uluslararası kurum ve kuruluşlardan alınan ve MEB tarafından denkliği sağlanan belgeler,

- Yukarıdaki bentlerde sayılan belgelerden herhangi birine sahip olmamakla birlikte, inşaat ve tesisat işlerinde bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğunu, müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile kanıtlayıp, bu yazı veya belgelerle 1/1/2015 tarihinden önce Bayındırlık ve İskan il Müdürlüklerine veya ilgili idareye başvurarak adına EK-3 Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenenlere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32-40 saatlik eğitim sonucunda verilen belgeler,

yetki belgesi olarak kabul edilecektir.

İnşaat ve tesisat işleri ile iştigal eden ve mesleki belgeye sahip olmayan esnaf ve sanatkarlarımız ile yanlarında çalışanlar Bayındırlık ve İskan il Müdürlüklerine Geçici Ustalık Yetki Belgesi almak üzere en geç 1/1/2015 tarihine kadar başvurabilecektir. Yönetmeliğin Geçici Ustalık Yetki Belgesi verilmesine ilişkin hükümleri yayımı tarihinde, diğer hükümleri 01/01/2012 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu nedenle bu sektörde çalışan kişilerin mesleki belgelerini ya da geçici yetki belgesi alma işlemlerini 01/01/2012 tarihine kadar tamamlamaları, bu tarihten sonra yapılacak denetimlerde mağdur olmamaları açısından önem arz etmektedir.

Yönetmeliğin bir örneği, www.tesk.org.tr adresindeki genelge ekinde yer almaktadır.

Esnaf ve sanatkarlarımıza önemle duyurulur...

Genelgenin orjinal görüntüsü için tıklayınız.

EKLER:
Ek1: Yönetmelik (1 adet-5 sayfa)

Union Palace Hotel - Marmaris

Konfederasyonumuz Genel Başkanlığı'na ait Muğla İli Marmaris İlçesi İçmeler Beldesi Gölenya Mahallesi Sivritaş Caddesi No:3 adresinde bulunan ve muğla Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği işletmesi olan Union Palace Hotel ile ilgili ayrıntılı bilgiler için TIKLAYINIZ...
UNION PALACE HOTEL


MUĞLA ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ İşletmesi olup, İçmeler Mevkiinde kalite ve doğayı buluşturan çam ağaçları içerisinde tatil huzurunu, panaromik deniz manzarası ile yaşamanın adresidir.

Esnaf ve Sanatkarlarımız yerli ve yabancı turistlerimiz, Gürültüden uzak doğayla baş başa dinlenme eğlenme ve tatillerini konforlu temiz bir ortamda keyifli bir şekilde yaşamaları amacıyla hizmet vermektedir. Otelimiz Açık Büfe Yarım Pansiyon ve Oda / Kahvaltı şeklindedir.

Esnaf odaları daha fazla proje üretecek

Esnaf odaları daha fazla proje üretecek
Buradan... http://bit.ly/z41Wc6



Buradan... http://bit.ly/z41Wc6


http://www.iesob.org.tr/content/view/1151/1/
http://www.iesob.org.tr/index2.php?option=com_jce&task=popup&img=images/stories/YAYINLARIMIZ/proje.jpg&title=&w=800&h=533&mode=0&print=0&click=0

5 Mayıs 2011 Perşembe

KOSGEB BAŞVURU İŞLEMLERİ

KOSGEB İŞLEMLERİ

KOSGEB İŞLEMLERİ
Kosgeb destek / kredilerinden  faydalanamayacak meslek dalları, Esnaf Online sistemindeki meslekler dikkate alınarak aşağıda belirtilmiştir:
Ambulans Hizmetleri
Arıcılık
Balık Çiftliği İşletmeciliği
Besicilik
Bilardo-Bowling-Atari ve PlayStation Salonu İşletmeciliği
Disko-Taverna-Gazino-Gece Klübü-Pavyon-Birahane ve Bar İşletmeciliği
Eğitime Muhtaç çocukların rehabilitasyon Merkezi İşletmeciliği
Emanetçilik
Emlak Komisyonculuğu ve Danışmanlığı
Hamam-Sıhhi Banyo-Kaplıca -Sauna-Solaryum İşletmeciliği
Kahvecilik-Kıraathanecilik ve İnternet Kafe İşletmeciliği
Piknik ve dinlenme yeri işletmeciliği
Kreş ve Gündüz Bakımevi işletmeciliği
Lokal işletmeciliği
Mantar üretimi
Masaj Salonu işletmeciliği
Panayır Sirk ve Lunapark işletmeciliği
Plaj işletmeciliği
Seracılık (sera ürünleri yetiştiriciliği)
Ses ve sahne sanatçılığı
Sigorta acenteliğ
Sinema tiyatro ve gösteri merkezi işletmeciliğ
Spor salonu- halı saha ve vücut geliştirme aerobik salonu vb. 
su ürünleri avcılığı
Şans oyunları (milli piyango,loto,toto,ganyan bayii vb.)
Toplantı düğün ve kokteyl vb salon işletmeciliği
Yaşlı bakım ve huzur evi işletmeciliği vb. 

Kapıdan satışlara ilişkin uygulama usul ve esasları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik

Kapıdan satışlara ilişkin uygulama usul ve esasları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik
033 Nolu Genelge 30.03.2011  (Yönetmelik Değişikliği hk.)
KAYNAK

Genelgenin orjinal görüntüsü için tıklayınız.

Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Mesafeli Sözleşmelerine Dair Yönetmelik
Kapıdan Satışlara İlişkin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
 
Bilindiği üzere; 13/06/2003 tarih 25137 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, Kapıdan Satışlara İlişkin Uygulama Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik ile, gerçek ve tüzel kişi tacirlere kapıdan satış yapma imkanı verilirken, esnaf ve sanatkarlarımız bu haktan mahrum bırakılmışlardı. Bu düzenleme; Anayasa ile güvence altına alınan kanun önünde eşitlik prensibi ile, çalışma ve sözleşme yapma hürriyetine aykırılık teşkil ettiğinden Danıştay Onuncu Dairesi’nde Konfederasyonumuzca açılan davalar, lehimize sonuçlanarak, esnaf ve sanatkarlarımızın kapıdan satış yapabilmelerinin önündeki yasal engel kaldırılmıştı.Danıştay Onuncu Dairesi’nin söz konusu kararlarıyla; paralel olarak söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklik 07/03/2011 tarih 27867 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.


Ayrıca;söz konusu yönetmelik hükümleri gereğince satıcı ve sağlayıcılar, merkezlerinin bulunduğu ildeki Sanayi ve Ticaret Müdürlüğüne başvurarak kapıdan satış yetki belgesi alacaklardır. Müdürlük, satıcı veya sağlayıcıların yetki belgesi almak için ibraz ettikleri bilgi ve belgeleri değerlendirirken tüketicilerin sağlık ve güvenliğiyle ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla gerekli incelemeleri yapabilecek, daha önce yapılan denetimlerin raporları ve tüketici şikayetlerini de dikkate alabilecektir. Buna göre, yönetmeliğe aykırı uygulamaları tespit edilen satıcı veya sağlayıcılar uyarılacak,uyarıya rağmen söz konusu aykırılıkların en geç 30 gün içinde düzeltilmemesi halinde ilgili satıcı veya sağlayıcının kapıdan satış yetki belgesi iptal edilecektir.Belgesi iptal edilen satıcı veya sağlayıcılar Bakanlığın internet adresinde ilan edilecek ve bu firmalara 1 yıl süreyle kapıdan satış yetki belgesi verilmeyecektir. Taksitle yapılan kapıdan satışlara ilişkin sözleşmelerde ''faiz miktarı, faizin hesaplandığı yıllık oran ve sözleşmede belirlenen faiz oranının yüzde otuz fazlasını geçmemek üzere gecikme faizi oranı'' mutlaka yer alacaktır.Satıcı veya sağlayıcı, sözleşmeyi tüketicinin imzalamasını ve sözleşme tarihi ile ''Sözleşmenin bir nüshasını elden teslim aldım ve yedi gün içinde satıştan vazgeçme hakkımın olduğu konusunda bilgilendirildim'' ibaresini tüketicinin kendi el yazısı ile yazmasını sağlayacaktır.Satıcı veya sağlayıcılar, akdedilen kapıdan satış sözleşmelerini en az 3 yıl süreyle merkezlerinde saklayacaklardır.Satıcı veya sağlayıcıların yönetmelik hükümlerine aykırı uygulamalarda bulunması halinde, tüketici cayma hakkını kullanmak için 7 günlük süreyle bağlı olmayacaktır.Geçerliliği devam eden Kapıdan Satış Yetki Belgeleri, 1 Ocak 2012 tarihinden önce Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'ne müracaat edilerek, bu Yönetmelik hükümlerine göre yenilenecektir.

Yine,Etiket,Tarife ve Fiyat Listeleri Yönetmeliği ile Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelikte değişiklik yapılmış olup, söz konusu yönetmelikler web sayfamızda yer almaktadır.

Esnaf ve sanatkarlarımıza önemle duyurulur.

4 Mayıs 2011 Çarşamba

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu
KAYNAK
5996 sayılı “ Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ” gıdacı esnafımıza neler getiriyor?.....


13 Haziran 2010 tarih ve 27610 Sayılı Resmi Gazete yayımlanan yeni gıda kanunu; gıda maddesi üreteni satan ve toplu tüketime arz eden binlerce esnafımız için birçok yenilik getirmekte.
Şimdi bu yeniliklerin neler olduğunu sıralayalım.

Her şeyden gıda maddesi üreten, 30 beygir gücünün altında motor gücüne sahip veya 10 kişiden az işçi çalıştıran esnaf ve sanatkârlarımız, 13 Aralık 2010 tarihinden itibaren, işyerlerinde sorumlu yönetici çalıştırmayacak.

30 beygir gücünün üzerinde toplam motor gücü olan veya 10 kişiden fazla işçi çalıştıran işyerlerinin her biri işin nevine göre lisans seviyesinde bir personel çalıştıracak.
Tüm gıda maddesi üreten esnaf ve sanatkârlarımız; 13 Aralık 2010 tarihinden sonra işyerleri için “ Çalışma İzni ve Gıda Sicil Belgesi ” ile ürettikleri her bir ürün için “ Üretim İzni Belgesi ” almayacak.

Tüm gıda maddesi üreten, satan ve toplu tüketime arz eden esnaf ve sanatkârlarımız; 13 Aralık 2010 tarihinden itibaren, kayıt ve onay işlemine tabi tutulacak. Hangi işletmelerin kayıt hangi işletmelerin onaya tabi tutulacağı, kayıt ve onay işleminin nasıl yapılacağına dair esas ve usuller, Bakanlıkça 13.12.2011 tarihine kadar çıkartılacak olan yönetmelikle belirlenecek.

Bakanlık, bu Kanun kapsamındaki kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler hariç olmak üzere, uygun göreceği görev ve yetkiler için kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri, birlikler, kooperatifler, vakıf ve üniversiteler ile işbirliği yapabilecek. Bakanlık; bu kuruluşlar içerisinde, Bakanlıkça belirlenen şartlara sahip olanlara, bu görev ve yetkilerin tamamını veya bir kısmını tamamen veya kısmen devredebilecek veya hizmet alımı yolu ile bu görevleri yerine getirebilecek. Bakanlık, devir yaptığı kuruluşları denetleyecek Bakanlıkça yapılan denetim sonucunda devredilen görev ve yetkilerin yürütülmesinde yetersizlik veya eksikliğin tespit edilmesi hâlinde, Bakanlık devri iptal edecek veya eksikliklerin kısa bir süre içinde giderilmesini talep edebilecek. Bakanlık, eksikliklerin giderilmemesi durumunda devredilen görev ve yetkileri iptal edecek. Bu fıkranın uygulanmasından doğan tüm masraflar sorumlular tarafından üstlenilecek.

26 Eylül 2008 tarih ve 27009 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan “ Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair ” yönetmelik gereği, belediye ve il özel idarelerine verilen gıda denetimi ve kontrolüne dair yetki, bu yasa ile yürürlükten kaldırılmış oldu.

Bakanlık, bu Kanun kapsamında yürütülen faaliyetler ve yapılan resmî kontrollerin karşılığı olarak ücret alabilecek. Hangi faaliyetlerden ve resmî kontrollerden ne miktarda ücret alınacağı ise her yıl Aralık ayında Bakanlıkça belirlenecek.

Piyasaya arz edilecek gıdalardan onay alınması zorunlu olanlar Bakanlıkça belirlenecek. Ürün sahibi, onay için Bakanlıkça talep edilen bilgi ve belgeleri sunacak. Bu ürünlerin, onay alınmadan üretimi, ithalatı ve piyasaya arzı ise yasak.

Kanunun Ek-1’in de belirlenen gıda işletmeleri, işin nevine göre, konu ile ilgili lisans eğitimi almış en az bir personel çalıştıracak.

Gıda işletmecisi, HACCP ( tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları ) ilkelerine dayanan gıda güvenilirliği sistemini kuracak ve uygulayacak.

Gıda işletmecisinin, faaliyetlerinin tamamını veya bir kısmını durdurması durumunda, bu durumu üç ay içerisinde Bakanlığa bildirecek. Bu süre içerisinde Bakanlığa bildirimde bulunulmadığının tespit edilmesi hâlinde, faaliyetle ilgili onay veya kayıt Bakanlıkça iptal edilecek.

İzleme, gözetim, doğrulama, tetkik, denetim, numune alma ve analiz gibi uygulamaları kapsayan resmî kontroller; Bakanlıkça kontrol yetkisi verilen personel tarafından gerçekleştirilecek. Üretim, işleme ve dağıtım aşamalarında hangi meslek mensuplarının hangi resmî kontrollerden sorumlu olduğu, Kanunun Ek-2’sin de belirtilmiştir.

6111 Sayılı Torba Kanun Başvuru Süresinin Uzatılmasına Dair Genelge

Mevzuat >> Genelgeler >> 2011 Yılı >> 2011 Yılı Genelgeleri


6111 Sayılı Torba Kanun Başvuru Süresinin Uzatılmasına Dair Genelge
 
İlgili sayfaya Buradan... ulaşabilirsiniz...
Genelgenin orjinal görüntüsü için tıklayınız.


Bilindiği üzere, esnaf ve sanatkârlarımızın kamuya olan borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı ve kamuoyunda “Torba Kanun” olarak bilinen 6111 sayılı Kanun 25 Şubat 2011 tarihli 1. mükerrer Resmi Gazetede yayımlanmıştı.


6111 sayılı Kanuna göre, borçların yeniden yapılandırılması konusunda başvuru süresi 2 Mayıs 2011 tarihinde sona ermiştir.

Bununla beraber, 30 Nisan 2011 tarih ve 27920 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2011/1713 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 6111 sayılı Kanunda yer alan kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması, matrah artırımı ve stok affı ile ilgili konularda başvuru süresi 31 Mayıs 2011 tarihine kadar ertelenmiştir.

Aynı Bakanlar Kurulu kararına göre, 6111 sayılı Kanundan yararlanmak üzere başvuruda bulunanların Mayıs/2011 ayı içerisinde ödemesi gereken yükümlülükler de Haziran/2011 ayının sonuna kadar ertelenmiştir.

Esnaf ve sanatkârlarımıza önemle duyurulur...

2 Mayıs 2011 Pazartesi

ESNAF ODALARI DAHA FAZLA PROJE ÜRETECEK

ESNAF ODALARI DAHA FAZLA PROJE ÜRETECEK
30.04.2011

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İzmir Valiliği ile birlikte proje eğitim semineri düzenledi. Birliğe bağlı odaların genel sekreterlerine yönelik hazırlanan seminerde, proje hazırlanması ve uygulanması konularında eğitim verildi.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İzmir Valiliği ile birlikte proje eğitim semineri düzenledi. Birliğe bağlı odaların genel sekreterlerine yönelik hazırlanan seminerde, proje hazırlanması ve uygulanması konularında eğitim verildi.

3 gün süren eğitim programı Birlik Otel'de gerçekleştirildi. İzmir dışından katılan genel sekreterlerin Birlik Otel'de konaklamasını da sağlayan İESOB, eğitim programıyla esnaf teşkilatının AB ve Kalkınma Ajansı fonlarından daha fazla yararlanmasını hedefliyor. Eğitim programının açılışında konuşan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir'deki meslek odalarının İZKA ve AB fonlarından faydalanmak için yeterince proje üretemediklerine dikkat çekti.

İESOB'nin, AB ve İZKA'ya çeşitli projeler hazırladığını hatırlatan Mutlu, 'Bir kısmı tamamlanan ve halen süren projelerin bazılarını da odalarımızla birlikte yürütüyoruz. Bu çalışmalarımız esnasında Birliğimize bağlı odaların yeteri kadar proje üretmediklerini, proje yapımı konusunda eksiklerimizin bulunduğunu fark ettik. Eğitim seminerimizin ana amacı bu eksiklerin giderilmesidir. 3 gün süren eğitimlere katılan arkadaşlarımızın aklında artık proje nedir, nasıl hazırlanır gibi sorular kalmayacaktır' diye konuştu.

Yaşanan çağda bilginin ve bilgiyi kullanmanın büyük önem kazandığını hatırlatan Zekeriya Mutlu, 'Genel sekreterler artık rutin işlerinin dışında, kendi sektörlerindeki gelişmeleri yakından takip etmeli, üyelerini teknolojik bilgiden ve yeniliklerden daha fazlar yararlandırmalıdırlar. Bu eğitimlere katılan her arkadaşımız artık proje hazırlayabilecek konuma ulaşacak, sektörlerinde neler yapabileceklerini tasarlayacak, üyelerini çağa ayak uyduracak çalışmaları gerçekleştireceklerdir. İşte bu amaçla proje hazırlayıp AB ve İZKA desteklerinden daha fazla yararlanabileceklerdir. Üyelerimiz bu tür hizmetleri hak etmektedir. Bu nedenle bu eğitim programını çok önemsiyoruz" dedi.

Açılışta konuşan Konak Kaymakamı ve İzmir Valiliği AB Koordinatörü Ahmet Önal ise, Valilik olarak yaptıkları çalışmalara değindi. Önal, 'Menderes Kaymakamı iken yaptığımız projelerle Kalkınma Ajansı aracılığıyla verilen proje desteklerinin yüzde 10'unu biz kazandık. Hem maddi yönden hem de proje sayısı yönünden yüzde 10'luk payı Menderes'e kazandırmamız sonucu İzmir Valiliği AB ve dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi çalışmalarının sorumluluğunu görevine getirildim. Şimdi İzmir'in kalkınması ve gelişmesi için kaynakları daha verimli kullanmanın uğraşısı içindeyiz. Bu eğitim programında bilgilerimizi sizlerle paylaşarak esnaf teşkilatına faydalı olmayı hedefliyoruz' diye konuştu. Birlik Otel'de düzenlenen eğitim programında İzmir Valiliği AB ve dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Uzmanları Güldan Kalem, Zehra Kibar, Fatma Olgun ve Türkan Canbaz genel sekreterleri bilgilendirdi. Eğitim seminerinde,AB mali yardımları, proje hazırlanmasının yöntemleri, strateji-kaynak, zaman ve faaliyet planlanması grup çalışmaları, risk analizi, projelerin sürdürülebilirliği, bütçe hazırlanması ve uygulanması, hibe programları gibi konularda genel sekreterlere ayrıntılı bilgiler verildi.