17. Bölüm: Seydiköy'ün Rum Aileleri...
Foskolu, Hanioti, Kriakidi, Hapa, Mavrudi aileleri...
FOSKOLU AİLESİ
Foskolular da Seydiköy'ün önemli ailelerinden biridir. Mihail (Mike) Foskolu’nun verdiği bilgiye göre ailenin kökeni 7 Adalardan gelmekte ve şair Ugko Foskolu ya dayanmaktadır. Nikolaos Foskolu 1826 yılında İzmir de doğmuştur. Mihail Masgana isimli doktorun kız kardeşi Anna ile evlidir. Doktor Fransız Hastanesinin ilk doktorlarındandır.
Nikolaos’un üç çocuğundan büyük olanı Pavlos, Seydiköy de Hollandalı Wilkmann’a ait evi satın alır. Bu evin çok büyük bahçesi vardır. Yaklaşık olarak 3.000 dönümdür. Evin bahçesi köyün bitişiğinden başlayıp ormana kadar uzanmaktadır. Bu bahçenin içine zeytin ağaçları ekilidir. 150 dönümü ise üzüm bağıdır. Ayrıca evin genel girişinden başka iki kapısı daha vardır. Bu kapılardan ana kapısı girişinde büyük bir havuz vardı. Havuzun içinde çeşitli balıklar bulunurdu. Bahçenin sonunda etrafı çınar ağaçları ve çamlarla örtülü şahane bir yol bulunmaktadır. Bu yol Seydiköy’ü ormana bağlamaktadır. Bahçe herkese açıktı. İzmir’den gelenler dahi burayı gezmek, yürüyüş yapmak ve piknik için tatil günleri gelirlerdi. Kuyusunda çok güzel içme suyu bulunurdu. İlk yıllarda bahçe içinde çok sayıda köşk bulunmaktaydı. O dönemde İzmir de bulunan Avustralya Genel Kurmayı için eğlence düzenlenmiştir. Bu eğlencenin açık büfesindeki yiyecekleri İzmir’den Cafe-Corso ve Haylayf’ta hazırlanmıştı. Bahçe ve arazide özel müdürler ve işçiler çalışmakta, şarap ve rakı yapımında kullanılan özel odalar bulunmaktaydı. Konyak ve likör yapımı için Yunanistan Patra’dan özel ustalar getirilmiştir.
HANİOTİ AİLESİ
Bu ailenin en tanınmış kişisi Teodoros’tur. Teodoros, Anna isimli bir bayanla evlenir, beş çocukları olur. En büyükleri Lampros’tur. 1850 yılında doğmuş 1908 de vefat etmiştir. Seydiköy’deki ilk içki fabrikasının kurucusudur. Bu fabrika Seydiköy ve çevresinden topladığı üzümleri işleyerek şarap ve rakı yapmaktadır. Ürettikleri içkileri İtalya ve Almanya ya ihraç ederler. İç pazarda satmak içinde Seydiköy ve İzmir de şubeler açmıştır. Teodoros’un diğer oğlu İlias 1869 da Seydiköy doğar ve köyde bulunan Yunan okulunu bitirdikten sonra tıp eğitimi için Paris’e gider. Eğitimini tamamladıktan sonra tekrar baba ocağına döner. Burada doktorluk mesleğini sürdürerek halkın sevgilisi olur. Çünkü çok sıcakkanlı ve sevecen bir kişiliği vardır. 1916 yılında vefat eder ve Seydiköy deki Rum mezarlığına gömülür.
KİRİAKİDİ AİLESİ
Yunanistan’da halen varlıklarını devam ettiren Kiriakidi ailesinin büyük babaları olan Papatrehası bir düğünden, Söke’den dönerken yolda Türkler tarafından öldürülür. Geriye kalan oğlu soyunu devam ettirdi. Annesi de soyunun devam etmesi için dedesinin soy ismini alarak devam ettirir. Bu aile Seydiköy’ün önde gelen ailelerindendir. ’Büyük Ağa’ olarak anılırlar. Gaziemir civarında 400 dönüm tarlaları vardı. Bu arazilerinin yakınında Tarım Okulu bulunmaktaydı. Orası ayrıca ‘Kapaklı - Bunari’ diye anılmaktaydı. Bu araziyi Osmanlı Hükümeti 1912 yılında Hava Alanı olarak kullanmaya başlamıştı. Bu ailenin ovada ayrıca 400 dönüm arazisi daha vardı. Burada da değişik türde üzüm bağları bulunuyordu. Bu üzümlerden ürettikleri şarap ve rakıları İtalya ve Almanya ya satıyorlardı. Bu içkileri büyük varillerin içinde ihraç ediyorlardı. Fabrikalarının dışında satış mağazaları ve iki tane bakkal dükkânları bulunuyordu. Bu dükkânlardan biri çarşıda, diğeri ise Uzun Sokakta, Devecioğlu Çeşmesinin karşısında idi.
HAPA AİLESİ
Hapa ailesinin kökleri Yunanistan Arkadia şehrine dayanmaktadır. Bu ailenin üç çocuğu vardır. Baba Athanasios ile Makrathanasis’ten olan çocuklar Makrathanasoğlu soy ismini, yani anne ve babanın isimlerinin karışımını kullanmışlardır. Daha sonraları dünyaya gelen çocuklarından Emanuil ilk olarak Hapa ismini kullanır. İleriki yıllarda Köy belediye başkanlığı görevinde bulunur.
MAVRUDİ AİLESİ
Mavrudi ailesi Seydiköy’e Yunanistan’dan sonradan gelenlerdendir. Seydiköy de çalışarak zengin olan ailelerdendir. Köye ilk yerleşen dedeleri Georgios, soyadı olarak Ioakim’i kullanıyordu. Fakat köyde Mavrudi isimli bayanla evlendikten sonra, karısının soyadını kullanmaya başlar. Bu evlilikten dört çocukları olur. Köyün çok sevilen bir ailesidir.
Köyde fabrikaları, arazileri ve sinemanın sahibidirler. Georgios’un ilk oğlu Panagios’ten olan torunu Spiros, Seydiköy’ün son Rum belediye başkanlığını yürüten kişisidir.
GAZİEMİR GAZİEMİR
Copyright © 2008 gaziemirtarihi | Tüm Hakları saklıdır.| gaziemirtarihi@gmail.com
Portalımızda yayınlanan fotoğraflar Ercan ÇOKBANKİR'in arşivindendir.
Kaynak gösterilerek ve portalımızın ilgili sayfasına link verilerek yayınlanabilir.
Designed by E. Ç.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder