9 Kasım 2010 Salı

18. Bölüm: Seydiköy'deki Rum Okulları

18. Bölüm: Seydiköy'deki Rum Okulları

Seydiköy'de çeşitli Rum okulları bulunmaktaydı.
SEYDİKÖY’DEKİ RUM OKULLARI
Seydiköy de erkek okulu, kız okulu ve anaokulları vardı.

Erkek Okulu

Erkek Okulunun ismi Büyük Okul olarak da anılır. Bu okul kilisenin avlusu etrafında oluşmaktaydı ve dört büyük sınıfı vardı. Önceleri beş derslikli olan okula daha sonra bir derslik daha ilave edilmişti. Okulda öğrenci sayısı 250–300 civarındaydı ve altı öğretmen görev yapmaktaydı. Bu öğretmenler şunlardı: A.Kiriakidis (1889), Teodosios Zeniodis, G. Papadopulos, İoannis Kostandinidis, Evaggelos Georgakalos ve Dimitrios Spaltis’tir. Hepsi Yunanistan’ın Kastoria şehrinden gelmişti.

K. Pilarinos, D. Gliptis, G. Vendis, D. G. Kondoleon, İ. Politis, S. Gerakakis okulda çalışan diğer öğretmenlerdi. Son papazın oğlu olan Mihail B. Notaras da bu okulda jimnastik ve resim dersi öğretmenliği yapmıştı.



Kız okulları

İlk yıllarda beş derslikli olan okula daha sonra bir derslik daha eklendi. Okulda 6 bayan öğretmen görev yapmaktaydı. Öğrenci sayısı da 159 – 200 civarında idi. Kız okulu için Skiliçi ailesi 1870 yılında evini bağışlamıştır. Bu okulun da yetersiz gelmesi neticesinde erkek okulunun yanına yani kilisenin bahçesine yeni bir okul yapılmıştır.



Anaokulu (kreş)

Köyün anaokulu, yani kreşi çok önemliydi. Köyde oturan aileler bu okula hep önem vermişlerdir. Bunun nedeni anaokulunun çocukları sokaktan uzak tuttuğuna ve bilginin temellerinin ilkokula başlamadan atıldığına inanmalarıydı. İlk resmi anaokulu Kafalani bölgesinde açılmıştı. Üç sınıflı bu okulun ve 250 öğrenci bulunmaktaydı. Burada ayrıca tiyatro gösterileri de yapılırdı. Bu okulun da yeterli gelmemesi üzerine Seydiköy’ün zenginlerinden Fotiadis genç yaşta ölen kızı Ksenion anısına bir okul yaptırır. Okula da ‘Ksenion Anaokulu’ adı verilir.



ÖZEL OKULLAR

Bu tip okullara Rumlar ‘Ev Okulları’ da demektedirler. Bu okullardan bir tanesi Anastasiu Stasulakie diğeri de üç sınıflı Katina Diamantidie adlı kişiye aittir. Bu okullarda normal öğrenimin yanında biçki dikiş dersleri de verilmektedir. Hoca Stasulakie siyah tahtanın önünde bağdaş kurarak otururmuş ve ders anlatırken başındaki fes sallanırmış. Fesin sallanması esnasında ucundaki püsküllerde sallandığı için, öğrencileri ona Beş Püsküllü Hoca diye lakap takmışlar.

Bu okulların işletimi ve gelişmesi için profesyonel idareciler atanırmış. Köyün ileri gelenleri de onlara yardımcı olurmuş. Okulun denetçileri okulun masraf ve ihtiyaçlarını Belediye Başkanı ve heyetine sunar, onlardan alınan onay sonucunda masraflar ve öğretmen maaşları ödenirmiş. Kilisenin masraf ve tamiratı da bu yöntemle karşılanırmış.

1921 yılındaki bir kayıta göre, Seydiköy’de bulunan Agios İoannis Theologu kilisesinin 45.000 kâğıt Türk Lirası bütçesi bulunmaktadır. Ayrıca 500 altın lirası da mevcuttur. Okulların ise 20.000 kâğıt Türk Lirası ve 900 altın lirası bulunmaktadır. Okul ve Kilisenin masrafları bu bütçelerden ödenmektedir.

Seydiköy’deki okul ve kiliselerle ilgili bilgileri kitabımızın diğer bölümlerinde de bulacaksınız. Amacımız bunları tekrarlamaktan çok, çeşitli kaynaklardan topladığımız bilgileri yeri geldikçe kanıtlamaktır.

GAZİEMİR GAZİEMİR


Copyright © 2008 gaziemirtarihi | Tüm Hakları saklıdır.| gaziemirtarihi@gmail.com

Portalımızda yayınlanan fotoğraflar Ercan ÇOKBANKİR'in arşivindendir.
Kaynak gösterilerek ve portalımızın ilgili sayfasına link verilerek yayınlanabilir.
Designed by E. Ç.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder