9. Bölüm - 1900'lerde İzmir'in semtleri
G. N. Mihail, “Yunanistan Rehberi 1920” adlı kitabında İzmir’in semtlerini anlatıyor...
20. Yüzyılın başlarında İzmir’in semtleri
G. N. Mihail “Yunanistan Rehberi 1920” adlı kitabında (44) İzmir’in bazı semtlerini şöyle anlatıyor. ”1900 yılı başlarında şehir sadece Fasulye’ye (Alsancak’ta bir semt) kadar yayılmış olup oradan sonra bahçeler ve işlenmeyen topraklarla birbirini izlemekteydi. Örneğin bugün şehrin merkez mahallesine bağlı olan Kokkinovafio (kırmızı boyacılar) sokağı 1840 yıllarında tamamen bataklık sadece kır evleriyle içinde boyacıların çalışmakta olduğu bir dereden ibaretti. Ancak o zamandan bu yana süratle gelişen şehir bugün kuzeye doğru Darağacı, hatta Punta’nın (Alsancak) ötesine doğuya doğru Melitos köprüsüne, güneye doğru ise Değirmendağı’na ulaşmıştır.” Bu mevkilerin ötesinde civar semtler bulunmaktadır. Ki bunların belli başlıları şunlardır:
DARAĞACI: Kapladığı alanda ekseriyetle fabrikalar ve Ortodoks Mezarlığı bulunmaktadır.
AGİA ANNİ VADİSİ: Buca’ya giden araba yolunun üzerinde bulunduğu dağ ile karşısındaki Pagos dağı arasında bulunmaktadır. Vadinin ortasından Meles çayı akmaktadır.
PAGOS (Kadifekale) Volkanik ve konik biçimli şehrin güneyine doğru yükselen ve ona hâkim konumda bulunan bir tepedir. Yaklaşık 500 ayak yüksekliğinde olup Roma kalesinin Venedik dönemi kalıntıları zirvesini süslemektedir. Pagos, batı istikametinde yüksekliği azalarak denize doğru uzamaktadır. Doğu bölümünde ise kemerler ve eski kemerler diye bilinen iki antik su kemerlerinin sınırladığı ve içinde kendisiyle aynı adı taşıyan (Protitis İfios / İsa Peygamber) kır kilisesinin bulunduğu vadiye hakimdir.
TEPECİK: Meles köprüsünden beş dakika uzaklıkta semte adını veren küçük bir tepecik vardır Urla ya giden araba yolu üzerinde Enopi’ye (Göztepe) kadar tramvay hattı da döşenmiştir. Söz konusu yol boyunca Karataş, Karantina, Göztepe ve Agia Marina (Kokaryalı) semtleri bulunmaktadır.
PEREA KORDELİA (KARŞIYAKA): İzmir in karşı kıyısında bulunan Perea aşağı yukarı mahalleriyle toplam 30.000 nüfusa sahiptir. İzmir e ulaşımı demiryolu ve araba yolu ve küçük buharlı gemilerle yapılmaktadır. Perea dört mahalleden oluşmaktadır. Alaybey, Kordelia, Papa Skala (Bostanlı) ve Tomazo’dur ( Soğukkuyu).
BUCA: İzmir in kuzey-doğu istikametinde bir Rum nahiyesidir. Buca takriben 10.000 olan nüfusunun başka milletlere mensup az bir kısmı hariç tamamı Yunanlıdır. İzmir e 8 km. uzunluğunda bir demiryolu ile bağlıdır.
BORNOVA: SPİLİON eteklerinde olup şehirle irtibatı demir ve araba yoluyla sağlanmaktadır. Şehre uzaklığı 8 km. dir. Bu güzel nahiyenin takriben 13.000 olan nüfusunun 2/3 ü Yunanlıdır
SEYDİKÖY: İzmir den 15 km. uzaklıkta ve deniz seviyesinden 145 m. yüksekte bulunmaktadır. İzmir e demir ve araba yoluyla bağlıdır. Birkaç Türk ailesi dışında 8.000 nüfusun tamamı Yunanlıdır. Seydiköy de Ortodoksların Agios İoannis Theologu (İlahiyatçı Aziz İoannis) ve Agios İoannis Prodromu (Aziz İoannis in ruhani liderdir) adlı iki kilise bulunmaktadır. Ayrıca 160 öğrencili ve 5 sınıflı erkek,120 öğrencili ve 5 sınıflı kız okulu, 240 mevcutlu da anaokulu vardır. (45).
Fotoğraf: İzmir Darağacı yolu, 1900. Fotoğraf www.bluepoint.gen.tr/izmir/ sitesinden alınmıştır. İzmir'e ait daha çok eski resim görmek için sitenin adresini tıklayıp ziyaret edebilirsiniz.
GAZİEMİR GAZİEMİR
Copyright © 2008 gaziemirtarihi | Tüm Hakları saklıdır.| gaziemirtarihi@gmail.com
Portalımızda yayınlanan fotoğraflar Ercan ÇOKBANKİR'in arşivindendir.
Kaynak gösterilerek ve portalımızın ilgili sayfasına link verilerek yayınlanabilir.
Designed by E. Ç.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder