27 Ağustos 2010 Cuma

57 Nolu Genelge 16.08.2010 (Mevzuat Düzenlemeleri)

57 Nolu Genelge 16.08.2010 (Mevzuat Düzenlemeleri)
Kaynak

Genelgenin orjinal görüntüsü için tıklayınız.

Ücretlere Uygulanacak Gelir Vergisi
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik



EĞİTİM VE PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ

Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve esnaf ve sanatkarlarımızı ve teşkilatı ilgilendiren düzenlemeler içeren mevzuat değişiklikleri ile ilgili aşağıdaki bilgilerin teşkilatımıza duyurulması uygun bulunmaktadır.

1- Vergi Düzenlemeleri: 6009 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun, ücretlere uygulanacak gelir vergisi tarifesi ve elektronik tebliğ ile ilgili hükümleri konusundaki açıklamalara, Konfederasyonumuzun internet adresinden (www.tesk.org.tr) ulaşılması mümkün bulunmaktadır.

2- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: 25 Temmuz 2010 tarihli ve 27652 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan söz konusu Yönetmelik ile yapılan düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir:

- Büyükşehir belediyesi ile nüfusu 100.000’i geçen belediye sınırları içinde açılacak ekmek fırınları, bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılacaktır. Ancak alışveriş merkezleri içinde bulunan, 1000m2 ve üstü alana sahip hipermarket, süpermarket ve megamarket gibi adlarla açılan işyerleri bünyesinde yer alan fırınlarda ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmayacaktır.

- Yönetmeliğin eki olan Ek 1: Sıhhi Müesseseler İçin Sınıflarına ve Özelliklerine Göre Aranacak Nitelikler Listesine Su Ürünleri Seyyar Satış Araçları başlığı eklenmiş, bu araçlarda aranacak şartlar belirlenmiştir.

- Yönetmeliğin eki olan Ek 1: Sıhhi Müesseseler İçin Sınıflarına ve Özelliklerine Göre Aranacak Nitelikler Listesinin (E) bölümünün (f) alt başlığına eklenen 10 numaralı madde ile internet salonlarında her türlü televizyon yayını yasaklanmıştır.

- Yönetmeliğin eki olan Ek 1: Sıhhi Müesseseler İçin Sınıflarına ve Özelliklerine Göre Aranacak Nitelikler Listesine iki yeni bölüm eklenerek güzellik salonları ve masaj salonları Yönetmelik kapsamına alınmıştır. Söz konusu düzenleme ile; güzellik salonları ile masaj salonlarının taşıması gereken şartlar, salonlarda sorumlu müdür olarak bulunacakların görev ve sorumlulukları, güzellik uzmanının yapabileceği işlemler, sahip olunması gereken belgeler, güzellik salonları ile masaj salonlarında yapılamayacak işlemler belirlenmiştir.

- Yönetmeliğin Geçici 1. maddesi gereğince; bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte (25/07/2010) mevzuata uygun olarak ruhsatlandırılmış bulunan güzellik salonları ile masaj salonları bir yıl içinde durumlarını bu Yönetmeliğe uygun hale getirecek, bu şartları yerine getirmeyen güzellik salonları ile masaj salonlarının işyeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilecektir. Söz konusu Yönetmeliğin tam metnine www.tesk.org.tr internet adresinden ulaşılması mümkündür.

3- Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunması Hakkında Yönetmelik: Sağlık Bakanlığı tarafından 5 Ağustos 2010 tarihli ve 27663 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik ile, kişilerde bağımlılık yapabilen uçucu madde içeren ürünlerin kontrolünü sağlamak, özellikle çocukların erişimini ve kullanımını önleyerek onları ve toplumu bu maddelerin zararlı etkilerinden korumak amaçlanmaktadır. Yönetmeliğe göre su bazlı yapıştırıcılar haricinde; solumak, koklamak, içmek veya başka bir şekilde kullanıldığında kişilerde bağımlılık yapabilen kırtasiye malzemesi, boya incelticisi gibi maddeler ile yapıştırıcı olarak kullanılan ve uçucu madde ihtiva eden ürünler eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılamayacaktır. Bunun yanında bu ürünlerin 18 yaşın altındaki kişilere satışı da yasaklanmıştır. Bu ürünleri satan işyerleri Yönetmelik ekinde bulunan niteliklere uygun uyarı levhasını asmakla mükellef tutulmaktadır.Yönetmelik hükümlerine uyulmaması durumunda ise 5898 sayılı Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanun hükümleri uyarınca cezai işlem yapılacaktır.

Bilgilerinizi ve ilgili odalarınıza duyurulması hususunda gereğini rica ederiz.


Naci SULKALAR - GENEL SEKRETER   

Bendevi PALANDÖKEN - GENEL BAŞKAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder