19 Eylül 2011 Pazartesi

ZORUNLU GENEL SAĞLIK SİGORTASI KONUSUNDA VATANDAŞ OLARAK YAPACAKLARIMIZ

SOSYAL GÜVENCESİ (SSK,BAĞKUR VS.) OLMAYAN VATANDAŞLARIMIZIN 29.02.2012 TARİHİNE KADAR GELİR TESTİ YAPTIRMAK ÜZERE GAZİEMİR KAYMAKAMLIĞI SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFINA BAŞVURMALARI GEREKMEKTEDİR.




Gaziemir Kaymakamlığı'ndan yayınlanan basın bilgi notunda şu ifadelere yer verildi;
Kaymakamlığımızca, Gaziemir İlçe halkından genel sağlık sigortası ile ilgili, zorunlu gelir tespiti yapılacağını bilmeyen kimse kalmaması için halkı bilgilendirmede çok çeşitli yöntemler kullanılıyor.
     5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında, 01.01.2012 tarihinden başlayan ve 29.02.2012 tarihinde sona erecek olan; SSK, Bağkur, Emekli Sandığı tabileri dışında kalan vatandaşlarımızın, gelir tespiti yaptırmak üzere Kaymakamlığımız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaatta bulunmaları konusunda bilgilendirilmeleri için,  başta Kaymakamlığımız http://www.gaziemir.gov.tr resmi web sitesinde aşama aşama olmak üzere, 2012 yılı Ocak ayı ilk haftası içerisinde Belediye Başkanlığı, kamu kurum ve kuruluşları müdürleri ve birim temsilcileri, mahalle muhtarları, okul müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile toplantılar yapılmış, oluşturulan ve katılım sağlanılan diğer toplantılarda da anlatılmış olup,  Gaziemir İlçe sınırları içerisinde bulunan yerel basın,  bilgi notları, yapılan küçük çaplı toplantılar dışında aşağıda yerleri belirtilen  (6) ayrı noktaya 1.00x6.00 metre ebadında afiş yaptırılarak,  kapsamlı bilgilendirme sağlanmıştır.

     22.02.2012 tarihi itibariyle toplam 1470 ailenin gelir tespiti yapılarak SGK’ ya gönderilmiştir."



ZORUNLU GENEL SAĞLIK SİGORTASI KONUSUNDA VATANDAŞ OLARAKYAPACAKLARIMIZ

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar veGenel Sağlık Sigortası Kanunu, tüm maddeleriyle birlikte
 yürürlüğe girdi. Buna göre Türkiye’deyaşayanlardan tutuklu ve hükümlü, er , erbaş ve yedek subay okulu öğrencileri,sözleşmeli ülke
 adına sağlık yardımları karşılananlar, geçici20. madde kapsamındaki banka ve sigorta şirketlerinin sandıkları kapsamındabulunanlar, milletvekilleri ile Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri ilebunların emeklileri ile dul ve yetimleri hariçtüm insanlar zorunlu olarak ‘genel sağlık sigortası’ kapsamına alındı.

İŞÇİ, MEMUR VE ESNAFIN DURUMU :
Bu güne kadar  SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’lu olarakçalışanlar veya buradan emekli olanlar için değişen bir şey yok. Yani bugünişçi, memur veya esnaf olarak çalışan zorunlu sigortalılar ve emekliler ilebunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler için herhangi bir
 şey değişmedi. Eskiden olduğu gibi istediklerihastaneye giderek sağlık hizmeti almaya devam edecekler.

KIZ ÇOCUKLARININ DURUMU
Kişinin bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları ile anne vebabalarının durumları ne olacak?
Sosyal Güvenlik Kurumubünyesinde sigortası olan bu kişilerin eşleri, 18 yaşın altındaki çocukları ileüzerlerine kayıtlı anne ve
 babaları da hiçbir prim ödemeksizin sağlıksigortasından yararlanmaya devam edecekler. Herhangi bir yere başvurudabulunmaları da
 gerekmeyecek. 1.10.2008 öncesi bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlıkyardımlarından faydalanan kız çocukları sağlık yardımlarından eskisi gibi yaşşartı aranmaksızın faydalandırılacak. 

GENÇ ERKEKLERİN DURUMU
18 yaşın üzerinde çalışmayan, okumayan veya 25 yaşın üzerindeokuyan/ okumayan/ çalışmayan erkeklerin durumu ne olacak?
Adrese Dayalı NüfusKaydında yer alan adreslerine en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nabaşvurarak, gelir  testi yaptırmalarıgerekiyor.

BOŞANMA VE İŞTEN AYRILMADADURUM NE OLACAK?

Kız çocuk boşanmış veya çalıştığı işten çıkmış ise neolacak?
1.10.2008 tarihi önem taşıyor. Bu tarih öncesi bakmaklayükümlü olunan kişi olarak sağlık yardımlarından faydalanan kız çocuklarısağlık yardımlarından eskisi gibi yaş şartı aranmaksızın Sosyal GüvenlikKurumu’na başvurarak yeniden anne veya babasının sigortasından yararlanmahakkını elde edecek. Ama bu tarihten önce kapsamda değil ise; anne veyababasının sigortasından yararlanamayacak.

AİLESİ İLE BİRLİKTEYAŞAYAN GENÇ ADAMIN GELİR TESTİ
Gelir testi yapılırken, örneğin anne ve babasıyla yaşayan 26veya 30 yaşında bir adam için, onların gelirleri mi dikkate alınacak? Yoksakişisel gelirine mi bakılacak?
Resmi ikamet adresi anneve babasıyla aynı olanların gelir testinde; ana babasının geliri dikkatealınacak.
Genel sağlık sigortalısı borcukimin borcu olacak? Ailesinin mi 30 yaşındaki bu adamın mı?
Genel sağlık sigortalısıolarak tescil edilenin borcu olacak, yani 30 yaşındaki adamın.

PARTİME ÇALIŞAN ÖĞRENCİ
25 yaş altı partime çalışan öğrencilerin GSS'denyararlanmaları için eksik olan günlerin primlerini ödemeleri gerekecek mi?
Evet, bu kişiler isteğebağlı sigortalı olarak prim ödemezse 60/g den tescil edilecek gelir testisonucuna göre, gelir testi istemezse asgari ücretin iki katı üzerinden primödeyerek sağlık yardımlarından faydalandırılacaktır

01.10.2008 TARİHİNİNÖNEMİ :

18 YAŞIN ÜZERİNDEKİ VATANDAŞLARIN DURUMU
18 yaşın üzerindeki erkekçocuklar, lise eğitimini sürmeleri halinde 20 yaşına kadar;  üniversite öğrencisiolmaları durumunda 25 yaşına kadar anne veya babasının sağlık güvencesindenyararlanmaya devam edecek. Herhangi bir prim ödemesi gerekmeyecek. Üniversiteöğrencilerinin her yıl öğrenci belgelerini Sosyal Güvenlik Merkezine veyaSosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne göndermesi yeterli olacak.
18 yaşın üzerindeki kızçocuklar, 01.10.2008 öncesi bakmaklayükümlü olunan kişi olarak sağlık yardımlarından faydalanmıyorsa; erkekçocukları gibi yaş ve eğitim durumlarına göre anne veya babasının sağlıksigortasından yararlandırılacak. Yani 2008 öncesinde bu kapsamda olmayan kızçocuklar, okumuyorlarsa erkek çocuklar gibi 18 yaşından sonra gelir testi içinbaşvurmak zorunda.
Üniversite öğrencisi ise25 yaşına kadar ailesinin sigortasından yararlanabilecek. Bu yaştan sonrayararlanamayacak.

HİÇ GÜVENCESİ OLMAYANÇOCUKLAR
Anne veya babasının sosyal güvencesi olmayan çocuklar neyapacak?
Ülkemizde yaşayan herkişi, zorunlu olarak, genel sağlık sigortalısı olarak tescil edileceğinden,bunların 18 yaş altı çocukları da ‘bakmakla yükümlü oldukları çocuk’ olaraksağlık yardımlarından faydalandırılacak. 30 gün ve prim borcu aranmaksızın 18yaşın altındaki tüm çocuklara sağlık hizmeti verilmeye devam edecek.

TESTE BAŞVURMAYAN NEOLACAK?

Gelir Testine başvurmak ne sağlayacak?
Bu sayede genel sağlıksigortası ‘tescil’ işlemi yapılan kişiler gelir durumlarına göre prim ödeyecekya da ödemeyecek Başvurmaz ise gelir durumunun üstünde, asgari ücretin iki katı üzerinden yani 213 TL prim ödemek zorundakalacak.

GELİRE DE GİDERE DEBAKILACAK

Kimler ne kadar prim ödeyecek?
Gelir testi yapılırken,evli çocuklar hariç  ADNKS’de (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) aynıhanede yaşayan ailenin aylık geliri ve
 giderleri  tespit edilerek, hanedeyaşayan aile bireyi sayısına bölünecek. Kişi başına gelir, brüt asgari ücretinüçte birinden az (295 TL) ise sağlık primini Sosyal Güvenlik Kurumu üstlenecek.

Kişi başı gelir 295 TL’nin üzerinde ise ne olacak?
- Kişi başı gelir, brütasgari ücretin üçte biri (295 TL) ile asgari ücret (886,5 TL) arasında iseaylık 35,4 TL sağlık primi ödeyecek.
- Kişi başına düşen gelirasgari ücret ile asgari ücretin iki katı (1.773 TL) arasında ise aylık 106,4 TLödeyecek.
- Kişi başı geliri asgariücretin iki katından daha fazla ise aylık 213 TL zorunlu sağlık primiödeyecek. 


Hiç sosyal güvencesi olmayanlar, başvurmazlar ise ne olacak?
Hiç sosyal güvencesiolmayanlar başvurmaz ise re’sen sisteme tescil edilecek. Dolayısıyla asgariücretin iki katı üzerinden prim ödeyecek. Bu durumda aylık kişisel gelirlerininbin 773 TL olduğu varsayılarak, her ay 213 TL prim borcu olarak hanelerineyazılacak.

BORCU OLANIN ÇOCUĞU NEOLACAK?

Bu kişiler çocuklarını hastaneye götürdüklerinde bir sorunlakarşılaşacaklar mı? Prim borcu olanlar sağlıktan yararlanamazlar, yaptırımıçocuklarını kapsayacak mı?
Hayır, 30 gün prim veborçsuz olma şartı aranmaksızın 18 yaşın altındaki tüm çocuklara sağlık hizmetiverilmeye devam edecek.


ÖZEL SİGORTASI OLANLAR NEYAPACAK?

Vatandaş, “Genel sağlık hizmeti istemiyorum. Bengerektiğinde hastaneye gider, kendi masraflarımı karşılarım” ya da “Ben kendimeözel sağlık sigortası yaptırdım. Sisteme girmeyeceğim” deme hakkına sahip mi?
Hayır.  Genel SağlıkSigortası, ‘gönüllü’ değil ‘zorunlu’ bir sistem. Türkiye’de ikamet eden her T.Cvatandaşının sistemde olması zorunlu.

GELİR TESTİ İSTEMEYENLER…

Ben çalışmak istemiyorum, param da var. Gelir testiyle deuğraşmak istemiyorum. Başka bir yol yok mu?
Evet var. İsteğe bağlıprim ödemek suretiyle, hem emeklilik hem de sağlık hizmetlerindenyararlanabilirsiniz. Ya da gelir testi istemediğini yazılı olarak SosyalGüvenlik Kurumu’na beyan edersiniz; aylık asgari ücretin iki katı üzerinden deprim öderseniz, gelir testiyle uğraşmazsınız.
İsteğe bağlı sigorta için yaş sınırı var mı? Aylık ne kadarprim ödemek gerekir? Kaç yıl süreyle?
Brüt asgari ücretin yüzde32’si oranında prim ödeyerek hem emeklilik hem de sağlık hizmeti almanızmümkün. Prim ödeme süresi işe giriş tarihine ve yaşına göre değişiklikgösteriyor.         16/01/2012
                                                                                                                                                    

ZORUNLU GENEL SAĞLIK SİGORTASI KONUSUNDA VATANDAŞ OLARAKYAPACAKLARIMIZ
STAJYER AVUKATLAR

Avukatlık stajı yapanların durumu ne olacak?
Stajyer  avukatlarınGSS  primlerini staj süresince Türkiye Barolar Birliği karşılıyor.

BANKA SANDIĞI MENSUPLARI

Banka sandığı vakıflarından emekli olanların durumu neolacak? Bunların bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları ne yapacak?
Herhangi bir şeyyapmayacaklar. Kanunun geçici 20. maddesi kapsamındaki bankalar, sigorta vereasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunlarınteşkil ettikleri birliklerin personeli için kurulmuş bulunan sandıklarıniştirakçileri, bu sandıklardan aylık veya gelir bağlanmış olanlar ile bunlarınbakmakla yükümlülerinin sağlık hizmetleri, Kurumca devralınıncaya kadar ilgilikuruluşlarca karşılanacağından bu kişiler, devir işlemlerinden sonra genelsağlık sigortası kapsamına alınacaktır.

YURTDIŞINDA YAŞAYANTÜRKLER

Bu kanun yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarını kapsıyormu?
Hayır. Yurt dışındayaşayan Türk vatandaşları kapsam dışıdır. Çünkü Kanun Türkiye’de ikametedenlerin GSS’li sayılacağını düzenlemiştir.

İkamet adresi Türkiye’de olan ancak yurtdışında sigortasızolarak çalışan Türk vatandaşlarının ne yapması gerekiyor? Onlar da gelir testiiçin başvuracaklar mı? Onlar adına bir yakınları başvuruda bulunabilir mi?
Bu kişilerin kendileri yada Türkiye‘deki yakınları Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden (ADNSK)Türkiye’deki adresini, yurtdışındaki adresi olarak güncelleyecek. Bu kişilerinTürkiye’de yaşayan eş, çocukları var ise onlar sisteme tescil edilecek. Yanigelir testi için vakıflara başvuracak.

Türkiye’de çalışırken; işyerinden ücretsiz izin alarakyurtdışına eğitime gidenlerin durumu ne olacak?
4/a kapsamındaki kişilerturistik ya da geçici olarak eğitim ya da iş nedeniyle yurt dışında iseücretsiz izinli oldukları sürelerde; işverenin bildirmesi halinde (4857 sayılıKanun’a göre 1 ay içinde bildirilmesi gerekir) bu süre içinde faydalandırılacak1 yıl ücretsiz izinli olduğu sürelerde GSS’li sayıldığından faydalandırılacak.

Örneğin burs kazanan eşiyle birlikte ABD’ye giden, ancak kendisi ev hanımı olarak ABD’de yaşayan Türk vatandaşları da genel sağlık sigortasıkapsamında prim ödemek zorundalar mı? Böyle ise ABD’deki Türk büyükelçiliği ya da konsolosluklarabaşvurabilirler mi?
Bu kişilerin kendileri yada Türkiye’deki yakınları ADNKS’nden yurtdışındaki adresini güncellemelerihalinde prim ödemeyeceklerdir.

Çifte vatandaş olup, Türkiye’de sigortası bulunmayan ancakvatandaşı olduğu yabancı ülkede çalışan ve sigortası olan Türkler ne yapacak?
Sözleşmeli ülkedeçalışıyor ise Türkiye’ye gelirken sözleşmeye göre sağlık yardımlarındanfaydalandığına ait “formüler” denilen belgeyi getirecek. Yakınları adına iseilgili ülkeden yine bunlar için istenilen “formüleri” gönderecek. Sözleşmesizülke vatandaşı ve bu ülkede çalışıyor ise İkametleri yurt dışında bulunmasınedeniyle GSS kapsamına alınmayacaktır. Ancak istekleri halinde özel sağlıksigortası kapsamında faydalanabilir.

YURTDIŞINA EĞİTİMEGİDENLER

T.C vatandaşı olup yurtdışına lisans, master, doktoraeğitimi için giden, çalışmayan ve sigortası olmayanlar ne yapacak? Onlar adınaaile yakını başvurabilecek mi?
Onlar da diğerleri gibikendileri ya da Türkiye‘deki yakınları  ADNKS’nden yurtdışındaki adresinigüncelleyecek.

Peki yine eğitim için yurtdışına giden ancak sağlıksigortaları oradaki devlet veya okullar tarafından üstlenilen vatandaşlar neyapacak?
Kendileri ya da Türkiye‘deki yakınları, ADNKS’nden yurtdışındaki adresini güncelleyecek.

Devlet tarafından resmi burslu olarak eğitime gönderilmiş,25 yaş üstü olup, Türkiye’de sigortası bulunmayanlar ne yapacak?
Kendileri ya da Türkiye‘deki yakınları  ADNKS’nden yurtdışındaki adresini güncelleyecek.

Yabancı bayraklı gemilerde ve uluslararası sularda 1 takvimyılında 6 aydan fazla süre ile çalışan gemi adamlarının durumu ne olacak?Türkiye'ye döndüğü zaman mı sigorta kapsamına girecek?
Gemi adamları 4/a kapsamındasigortalı olduğundan her hangi bir şey yapmayacaklardır.

TÜRKİYE’DE YAŞAYANYABANCILAR

Bir Türk ile evlenmiş ancak 3 yılını doldurmadığı için T.Cvatandaşı olamamış bir kadın, Türk eşinin sosyal güvencesinden yararlanabilirmi?
Evet, ikamet iznine bağlıolarak Türkiye’de ikamet ediyorsa faydalanabilir.

CEZA DA VAR!

Türkiye’de oturma izni almış, sigortası olmayıp özel sağlıksigortası bulunan yabancıların durumu ne olacak?
Kesintisiz bir yıllıkikamet süresini dolduranlar yabancılar, ilgili ülke kapsamında sigortalıdeğilse bu sürenin dolduğu tarihten itibaren
 bir ay içinde Sosyal Güvenlik Merkezine veyaSosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne başvurmak zorundadır. Özel sağlıksigortasının bulunması kapsama alınmayı engellemez. Çünkü GSS onlar için dezorunludur.  

Türkiye’de 1 yıldan uzun süredir yaşayan ancak kendiülkelerinde sigortası bulunmayan yabancılar ne yapacak?
Tescil işlemini yaptırmakiçin kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik il müdürlüğü veya merkezinebaşvurmaları gerekecek.  

Bu başvuruyu yapmayan yabancılara nasıl bir yaptırımuygulanacak?
Kesintisiz bir yıllıkikamet süresinin dolduğu tarihten itibaren bir ay içinde Sosyal GüvenlikMerkezine veya Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne başvurmayıp daha sonrabaşvurursa brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak.  Öncelikle 886,5 TL idari para cezasıkesilecek. Ayrıca gelirlerinin brüt asgari ücretin iki katı olduğu, yani bin773 TL olduğu varsayılarak, her ay 213 TL prim borcu tahakkuk ettirilecektir. 16/01/2012
                                                                                                                                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder