22 Temmuz 2010 Perşembe

Ahilik Kültürü

Ahilik Kültürü

Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz; toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. Anadolu'da Ahilik, Ahi Evran (1171-1262) tarafından kurulmuştur.Anadolu Selçuklularından Osmanlı İmparatorluğuna geçiş sürecinde Ahilik son derece önemli bir rol oynamış, sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir.Osmanlı hükümdarlarından Orhan Gazi ve oğlu I.Murat, Ahi ocaklarında kuşak kuşanarak ahi olmuşlardır. İmparatorluğunun son dönemlerine kadar Ahilik;mesleki bir yaklaşımla eğitim, dayanışma ve örgütlenme,denetim konularına eğilirken bir taraftan da daha o devirlerde müşteri odaklı bir yaklaşımla fiyat, kalite ve standart konularında çok ciddi çalışmalar yapmıştır.Günümüzde Avrupa Birliği üyelik süreci ile ilgili olarak önümüze gelen sınai ve ticari normlar ve standartlar yaklaşımı, özünde Ahilik kültürümüzün bir parçasıdır.
Ahilik Haftası'nda Esnafa Birlik Mesajı
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Ahilik Haftası kutlamalarında İzmir'deki tüm esnafa birlik mesajı verdi.

13 Ekim Pazartesi günü Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak kutlamaları başlatan Mutlu, İESOB' a bağlı odaların başkanlarının katıldığı törende esnafın içine girdiği sıkıntılı süreçten çıkabilmesi için birlik ve beraberlik duygularını ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi.


BÜYÜK KATILIM
Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından Mutlu, eski İESOB Başkanı ve CHP İzmir Miletvekili Mehmet Ali Susam, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar, Esnaf Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Koordinatörü Sabahattin İspir, KOBİDER Başkanı Fettah Güventürk, İESOB Başkan Vekili Hilmi Kurtoğlu ve oda başkanlarıyla birlikte Kemeraltı'nda esnafa karanfil dağıttı. Kemeraltı girişinde açılan ve kaybolmaya yüz tutmuş meslek ustalarının ürünlerinin sergilendiği standları ziyaret eden grup, tarihi Abacıoğlu Han'da öğle yemeği yedi.

13. YÜZYILDAN BERİ

Ahilik Haftası kutlamalarının İzmir'den başlatıldığını, ardından Türkiye'ye örnek olduğunu ve Resmi Gazete'de yayınlanarak tüm illerde kutlanmaya başlandığını belirten Mutlu, "Ahilik kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz. Ahilik, yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturdu" dedi. Anadolu'da ahiliğin 13'üncü yüzyılda Ahi Evran tarafından kurulduğunu söyleyen Mutlu, "Ahilik bir yandan mesleki örgütlenme, dayanışma, denetim görevlerini yerine getirirken bir yandan da fiyat, kaliteye standart getirmiştir" dedi.

DAYANIŞMA İÇİN

Ahilik kültüründe sabah ilk müşterisine satış yapan esnafın, gelen ikinci müşterisini henüz satış yapamayan başka bir esnaf arkadaşına yönlendirmenin yer aldığını söyleyen Mutlu, "Geçmişte böyle bir organizasyona sahipken şimdi esnaf hiç siftah yapamasın diye çaba sarf edilen bir ortam içindeyiz. Bu nedenle güllük gülistanlık bir kutlama yapabildiğimizi söyleyemem. Ne olacağız endişesi içinde buruk bir şekilde kutlama yapmaya çalışıyoruz. Ancak, bugün yaşadığımız sıkıntıları birlik ve beraberlik anlayışı içinde atlatacağımıza inanıyorum. Birbirimize destek olursak sıkıntıları aşacağız" dedi.

"Esnaf toplumun sigortası"

Mutlu, Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında İzmir Valisi Cahit Kıraç'ı da ziyaret etti. Vali Kıraç'a el sanatı ürünü bir vazo hediye eden Mutlu, geçimini esnaflıktan kazanan, toplumun çimentosu konumundaki bir toplumun temsilcisi olduklarını söyleyerek, "Dünya'daki ve Türkiye'deki gelişmeler bugünü dört dörtlük kutlamamıza engel oluyor ama sıkıntılar atlatılacaktır" dedi. Mutlu, Vali Kıraç'a bugüne kadar verdiği destek nedeniyle teşekkür etti.

"Veresiye çay içen var"

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise, esnafın her alanda topluma hizmet ettiğini belirterek, "ABD başta olmak üzere AB ve Asya'da kriz yaşanıyor. Ancak Türkiye'ye henüz yansımadı. Kriz esnafın birliği, insanımızın dayanışması sayesinde bize bulaşmadı. Birçok esnafımızın dükkânında hala borç defterleri var. Bu borç defterleri sosyal dayanışmanın ta kendisidir. Bir bardak çayı bile veresiye içen insanlarımız var. Böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde yok. Esnafımızın kişisel fedakârlıklarına toplumumuz adına teşekkür ediyorum. Berber, kasap, terzi, bakkal veresiye iş yaparak karşılıksız bir sigorta hizmeti veriyor. Esnaf toplumun sigortası oluyor" dedi.

AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI

ETKİNLİK PROGRAMI

13 EKİM 2008 PAZARTESİ

10.30 - 11.00 Atatürk Anıtına Çelenk Sunma

Saygı Duruşu, İstiklal marşı; Haftanın Açılış Konuşmaları

İzmir protokolü, Ahilik İl Kutlama Komitesi üye kuruluşlarının temsilcileri ve davetlileri, İESOB Anadolu eknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin katılımı ile.

Yer: Cumhuriyet Meydanı

11.00 - 12.00 Makam Ziyaretleri İzmir Valiliği - Ege Ordu Komutanlığı- İzmir Büyükşehir Belediyesi

Ahilik İl Kutlama Komitesi üye kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile.

12.30 Hafta için özel olarak kurulan kaybolmaya yüz tutmuş meslek ustalarının stantlarının ziyareti

Ahilik İl Kutlama Komitesi üye kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile.

Yer: Konak Kemeraltı Girişi

12.40 - 13.00 Kemeraltı Esnaf Ziyareti

Ahilik İl Kutlama Komitesi üye kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile.

Çiçek ve hafta için özel tasarlanmış ahilik konulu broşürlerin dağıtımı yapılacaktır.

13.00 - 14.00 İkram

Ahilik İl Kutlama Komitesi üye kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile.

Yer: Konak Kemeraltı Girişi

14 EKİM 2008 SALI

11.00 Tire Esnaf ve Sanatkârlarını ziyaret

Ahilik İl Kutlama Komitesi üye kuruluşlarının temsilcileri ile Tire Endüstri Meslek Lisesinde buluşma onrasında çarşıyı, kurum ve kuruluşları ziyaret

15 EKİM 2008 ÇARŞAMBA

10.30 Buca Huzurevi Ziyareti

Ahilik İl Kutlama Komitesi üye kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile.

16 EKİM 2008 PERŞEMBE

10.30 - 12.00 Ahilik Konulu Söyleşi

Yer: İzmir Bornova MEM Toplantı Salonu

o Açılış ( Okul Müdürü )

o Ahilik Kültürünün Önemi ( Zekeriya MUTLU - İESOB Başkanı )

o İzmir'de Yaşayan El Sanatları ile ilgili Sunum (İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü)

Söyleşi :

o Ahilik Kültürü

o Ahilikte ve Günümüzde Mesleki Eğitim

o Ahiliğin Günümüze Yansımaları

12.00 - 13.30 Lokma İkramı ( Okul Bahçesi )

13.30 - 15.30 Ahilik Kültürünü anlatan CD'nin izlenmesi

Yer : İzmir Bornova MEM Toplantı Salonu


2004 Yılı Ahilik Haftası Etkinlikleri

Ahilik Kültürü Esnaf ve Sanatkarlar Haftası 3. kez coşkuyla kutlanmıştır. Birliğimiz ve Birliğimize bağlı odalarımızın katılımıyla gerçekleştirilen etkinliklerde; Ahilik Kültürü'nün yanı sıra esnaf ve sanatkarlarımızın vergi politikalarına ilişkin beklentileri ve acil çözüm bekleyen pek çok sorun gündeme getirilmiştir.

Hafta, Birlik Başkanımız Sayın Mehmet Ali Susam'ın önderliğinde, Oda Başkanlarımızın, Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin ve , İzmir Kuaförler Odası'nın kalfa ve ustalarının katılımıyla Cumhuriyet Meydanı'nda, Atatürk Anıtı'na çelenk koyulmasıyla başlatılmıştır.



Mesleklerin sembolize edildiği ve Odalarımızca hazırlanan araçlardan oluşan kortej, İzmir'in merkez caddelerinde dolaşmıştır. Ahilik sisteminin günümüzde de yankı bulan öğretileri ve esnaf sanatkarın ekonomik ve sosyal yaşamdaki öneminin vurgulandığı mesajların verildiği kortej, gerek vatandaşlarımız gerekse esnaf sanatkarlarımızca büyük ilgi görmüştür.

Yeni yılla birlikte hayata geçirilecek olan Yeni Türk Lirası Uygulaması'na ilişkin alanında uzman kişilerce önemli bir panel düzenlenmiştir. "Yeni Türk Lirası Uygulamaları ve Ekonomik Beklentiler" konulu panelin Oturum Başkanlığını Ege TV Ekonomi Danışmanı ve Ekonomist İsmail Uğural üstlenirken, Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Merkez Bankası Emisyon Müdürü İlker Bayır, Yeni Asır Gazetesi Yazarı, Ekonomist Sıtkı Şükürer, bilgi ve birikimlerini Oda Başkan ve Yöneticilerimizle paylaşmıştır.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı girişinde, İzmir Valisi Yusuf ziya Göksu, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ ve birlik Başkanımız Mehmet Ali Susam ve çok sayıda Oda Başkanımızın da katılımlarıyla lokma döktürülmüş, çarşı esnafı ziyaret edilmiştir.

Kemeraltı Kızlarağası Hanı'nda gerek İzmir gerekse Türkiye genelinden pek çok çevreyi bir araya getiren bir kokteyl düzenlenmiştir. Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın onurlandırdığı geceye, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkan Vekili Bendevi Palandöken, İlçe Belediye Başkanları, İzmir'in önde gelen meslek kuruluşu temsilcileri ve pek çok ilden Birlik Başkanı katılmıştır.

Haftanın öneminin ve Hükümetin esnaf ve sanatkarlara ilişkin politikalarının dile getirildiği konuşmaların yapıldığı gecede mesleklerinin duayeni olan usta esnaf sanatkarlara teşekkür plaketi verilmiştir. Ayrıca kalfa ve usta olma hakkını kazanmış kuaförlük ve berberlik eğiti gören 6 öğrenciye Ahilik sisteminin özünü oluşturan mesleki eğitimin günümüzdeki uygulamasını sembolik olarak gözler önüne sermek üzere, kalfa ve ustalık belgeleri sunulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder