22 Temmuz 2010 Perşembe

Gaziemir Tarihi...

BU ÇALIŞMA; ARKEOLOG, ARAŞTIRMACI YAZAR ERCAN ÇOKBANKİR'İN ARŞİVİNDEKİ YAZILARINDAN,  FOTOĞRAFLARINDAN VE ÇALIŞMALARINDAN OLUŞTURULMUŞTUR. ERCAN ÇOKBANKİR'E ULAŞMAK İÇİN




SEYDİKÖY'DEN GAZİEMİR'E SLAYT VE GALERİ SLAYT GÖSTERİSİ  RESİM GALERİSİ SEYDİKÖY'DEN GAZİEMİR'E SLAYT VE GALERİ


*******************************************


 ENGİN - ERCAN ÇOKBANKİR / GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SEYDİKÖY GAZİEMİR


Gaziemir, İzmir


Gaziemir–İzmir Yolunda Bir Roma Kitabesi Bulunuyor...


Yunanlıların ‘İzmir Yunan’dır’ iddiası doğru değil


Bilginler ve düşünürler yurdu Ege


Demokrasi Ege'de Doğdu


Anadolu, kültürlerin kaynaştığı yurt…


Türkler ve Yunanlılar Nasıl Düşman Oldu?


1081 Türkler İzmir'de


İzmirTicaret Merkezi oluyor


20. Yüzyılın başlarında İzmir’in semtleri


Seydiköy'ün Levantenleri


Salgın Hastalıklar ve Kitlesel Ölümler

Seydiköy'ün levanten aileleri

Demiryolu ve Kültürel Hayat

Seydiköy'ün Rumları

Seydiköy'ün Üzüm Bağları

Seydiköy'ün Rum Aileleri: Fotiadiler

Seydiköy'ün Rum Aileleri...

Seydiköy'deki Rum Okulları

Gaziemir Tarihinin kilometre taşları...

Levantenler neden Sevdiköy diyordu?

İzmir 1084 yılından beri Türkler’in…

Çok eski bir köy, Seydiköy…

Bir kitabenin söyledikleri...

15 ve 16. Yüzyıllarda Seydiköy


19. Yüzyılda Nüfus hareketleri

Seydköy Olayı nedir?

1910'larda Seydiköy’e elektrik geliyor

Seydiköy Ziraat Mektebi



Gaziemir, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı metropol ilçelerden biridir. Batısında ve kuzeyinde Konak, doğusunda Buca, güneyinde Menderes İlçesi ile çevrilidir. İlçenin yüzölçümü 63 km²’dir. Köyü yoktur, 1 beldesi (Sarnıç) bulunmaktadır. 1965'e kadar taşıdığı tarihi ismi Seydiköy'dür.


2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı’na göre toplam nüfusu 87.692’dir. Bu nüfusun 70.035’i merkezde, 17.657’si Sarnıç beldesinde yaşamaktadır. Gaziemir’de 15 İlköğretim Okulu, 6 Orta Öğretim Kurumu bulunmakta; 18,669 öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda, 782 öğretmen görev yapmaktadır. İlçede, sağlık hizmetleri, 1 semt polikliniği, 6 sağlık ocağı, 2 sağlık evi ve 1 verem savaş dispanseri tarafından verilmektedir.


Rumeli göçmenlerinin ağırlıklı unsuru oluşturduğu bir nüfus yapısına sahip olan Gaziemir, günümüzde ilçe hudutları içinde bulunan askeri birliklerin çekirdeğini teşkil eden Hava Teknik Eğitim Komutanlığı'nın kurulması ve sonraki yıllarda gelişen Ulaştırma Tugay Komutanlığı ile önemli bir askeri potansiyeli bünyesinde barındıran farklı bir yerleşim birimi haline gelmiştir. Gaziemir, son yıllarda sanayinin ve ticaretin geliştiği bir bölge olarak ortaya çıkmıştır. Merkezde, Yeşillik Caddesi üzerinde tekstil ve mobilya üretim imalathaneleri ve satış mağazaları yer alır. Sarnıç beldesi etrafında sanayi kuruluşları toplanır. İlçe merkezinde hızlı bir hipermarket gelişimi olmuştur. Bu hipermarketler sırasıyla Tansaş, Metro, Migros, Kipa'dır. Gaziemir, sanayi ve ticaret gücü yanında, sahip olduğu üstün konut potansiyeliyle de önem kazanmıştır. Uluslararası Adnan Menderes Havalimanı, Ege Serbest Bölgesi ve Uzay Kampı Türkiye, Gaziemir sınırları içerisinde yer almaktadır.


Gaziemir Tarihi


Seydiköy ve civarı Türk hakimiyetine halk arasında Aydınoğulları Beyliği'nin kurucusu ve Umur Paşa olarak tanınan, Aydınoğlu Gazi Umur Bey döneminde geçmiştir. Seydiköy'de bulunan ve kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Seyyid Mükremeddin Zaviyesi ve Dizdar Hasan Ağa vakfiyesi bir cami ve çeşme, buradaki ilk Türk yerleşiminin çekirdeğini oluşturmuştur ve bunların ilki yerleşime ismini vermiştir. Seydiköy Türk yerleşimi ile ilgili en erken tarihli belge 1530 tarihli "tapu tahrir defteri"dir ve Seydiköy'ün Konya'dan göçmüş Yörük boyları taradından kurulmuş olduğuna işaret etmektedir.


18. yüzyıldan itibaren Batı Anadolu'nun zeytin/üzüm/incir/pamuk ihracatına dayalı olarak uluslararası boyutta gelişiminin bir sonucu olarak Seydiköy, Ege Adaları kaynaklı yoğun bir Rum nüfus akınına konu olmuş ve 19. yüzyılın son çeyreğinden itibaren, bir yandan İzmir'e güneyden giriş öncesinde kilit bir idari merkez olma özelliğine kavuşmuş, bir yandan da Türk nüfus ağırlığını kaybetmiştir. Bu gelişimin en önemli faktörlerden birisi, tren yolu ile birlikte bugünkü yerinde tesis edilmiş olan Gaziemir İstasyonu olmuştur. Yunan işgali sırasında yıkıma uğramış olduğu için ve 1923 Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sürecinde nahiye merkezi bir süre Cumaovası'na (bugünkü Menderes) taşınmıştır.


Kavala'dan mübadil olarak getirilip iskan edilen yaklaşık 2.500 kişi (529 aile) Seydiköy'ün yeniden imar ve inşası bakımından önemli rol oynamıştır. Bu nüfusa, 1944 başta olmak üzere, sonraki yıllarda iskan edilmiş olan Bulgaristan göçmenlerinin eklenmesiyle ilçe günümüzdeki sosyo-kültürel çehresine kavuşmuştur.


KAYNAK


Seydiköy'de Helenstik, Roma ve Bizans çağlarının da yaşanmış olduğu tarihi kayıtlardan anlaşılmaktadır.İzmir'in 1082 yılında Emir Çaka Bey tarafından alınmasından sonra Anadolu'dan başlayan Türk akınlarıyla İzmir'e yerleşen Seydi Mükremittin Sultanın babası olan Seydi Babanın yöreye gelip yerleşmesiyle

o güne kadar "Aşk Köyü-Sevdi Köy" olan ismi Seydiköy olarak anılmaya başlamıştır.İzmir'in sayfiye yerlerinden biri olan Seydiköy bağ, bahçe ve zeytinlikler ile çevrilmiş idi.Cumhuriye sonrası bağlar bozularak tütün tarlası haline getirilmiştir.1970 yılına kadar geçimini tarımla (tütün ve zeytin) sağlamıştır.Bu yıllardan sonra sanayi gelişmiş, çevrede tekstil fabrikaları ve büyük alışveriş merkezleri kurulmuştur.Konut kooperatifçiliğinin ilçemizde artmasıyla ve Emlakbank konutlarının yapılması neticesinde modern ve örnek gösterilebilecek bir şehir merkezi olmuştur....


Gaziemir İzmir’in 13 Km güneyinde İzmir Aydın karayolu üzerinde yer almaktadır. Çatalkaya Dağı’nın eteğinde bulunan ilçenin yüzölçümü 59,722,000 m2 olup, denizden yüksekliği 114 m’dir. Akdeniz iklimi etkisindedir....


KAYNAK


About Gaziemir

     

Today one of the metropolis communes of Izmir, Gaziemir’s history as a settlement landmark starts in the early of 14th century.


With its ancient name “Seydiköy”, in the time of Aydınoğulları Principality with the help of “Gazi Umur Bey”, Gaziemir’s being one of the “Seyyid Mükerremüddin Zaviyesi”  foundation, in the 15th and 16th century it became one of the biggest village from demographic and economic angles.


Because of its size according to other settlements in the vincinity, Gaziemir became region-center in the second era of 19th century. Though it was halfly plundered, after the announcement of Republic, with the switched emigrants from Balkan countries, it was reconstructed and again it gained its becoming a center position.


Though the primary economic power was agriculture, with Gaziemir’s being city municipality in 1926,  urbanization process started. The start of industrial and trading movements in the 1970’s, and in 1990’s with the help of Adnan Menderes Airport, Agean Free Zone, Emlak Bank residences, and big shopping halls Gaziemir’s appearance has started to change.


With Sarnıç (one of its small town hall) and its 4 parishes, total 16 parishes Gaziemir’s population became, according to the statics, 120.000 though it was 88.000 in 2000, and it is estimated that in the near future it will become 150.000. With its quick and systematic improvements, Gaziemir’s taking the attention of the people who are living outside of Gaziemir because of its life standarts is obviously seen.


Gaziemir today; with the modern town planning apprehension,  systematic construction, cultural and sportive activities; peaceful social life, with its projects not only for municipality but for the city, Gaziemir is rising between the metropolis municipalities of Izmir.


Gaziemir/Bölüm 1

Gaziemir/Bölüm 2

Gaziemir/Bölüm 3

Gaziemir/Bölüm 4

Gaziemir/Bölüm 5

Gaziemir/Bölüm 6

Gaziemir/Bölüm 7

Gaziemir/Bölüm 8

Gaziemir/Bölüm 9

Gaziemir/Bölüm 10

Gaziemir/Bölüm 11

Gaziemir/Bölüm 12

Gaziemir/Bölüm 13

Gaziemir/Bölüm 14

Gaziemir/Bölüm 15

Gaziemir/Bölüm 16

Gaziemir/Bölüm 17

Gaziemir/Bölüm 18

Gaziemir/Bölüm 19

Gaziemir/Bölüm 20

Gaziemir/Bölüm 21

Gaziemir/Bölüm 22

Gaziemir/Bölüm 23

Gaziemir/Bölüm 24

Gaziemir/Bölüm 25

Gaziemir/Bölüm 26

Gaziemir/Bölüm 27

Gaziemir/Bölüm 28


 İZMİR TÜRKÜLERİ


İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ  WEB SİTESİNDEN


 



















































1)
Enstrümantal(wmv 2.865 KB.)8)Harman Yeri Düz Olsa(wmv3.421 KB.)

Yöre: Kiraz / Karabağ

Solist: Latif Öz

Kaynak: Necati Başara
2) İzmir'in Kavakları(wmv 5.944 KB.)

Yöre: İzmir

Solist: Latif Öz

Kaynak: Ekrem Güyer
9)Alçak Yüksek Şu Tire'nin Damları(wmv 8.385 KB.)

Yöre: Tire

Solist: Sanem Ersin

Kaynak: Yöre Ekibi
3)Şu İzmir'den Çekirdeksiz Nar Gelir(wmv 7.329 KB.)

Yöre: İzmir

Solist: Latif Öz

Kaynak: Ahmet Yamacı
10)Çekin Kıratımı Binek Taşına(wmv  5.586 KB.)

Yöre: Torbalı / Ormanköy

Solist: Melek Koç

Kaynak: Fitnat Çetin
4)Ah Bir Ataş Ver(wmv 5.634 KB.)

Yöre: İzmir

Solist: Erdal Güral

Kaynak: Çetin Bozalan
11)Bademliye Efem(wmv 8.889 KB.)

Yöre: Ödemiş

Solist: Erdal Güral

Kaynak: Avni Güler
5)Gerizler Başı(wmv 7.547 KB.)

Yöre: Bergama

Solist: Erdal Güral

Kaynak: Hasan Çakı Efe
12)Asmalı Mencere(wmv 3.539 KB.)

Yöre: Karaburun

Koro

Kaynak: Müjgan Ağaoğlu
6)Yaş Pıynar Köklenir mi? (wmv 5.639  KB.)

Yöre: Bayındır

Solist: Melek Koç

Kaynak: Kazım Pulhan
13)Yağcılar Zeybeği (wmv 2.913 KB.)

Yöre: İzmir

Bağlama: Gökhan Ekim

Kaynak: Yöre Ekibi
7)Mendilimin Ucuna Sakız Bağladım(wmv 6.783 KB.)

Yöre: Urla

Solist: Sanem Ersin

Kaynak: İbrahim Karataş
14)Enstrümantal(wmv 2.021 KB.)



Seydiköyden - Gaziemir'e 1
























Balkanlar Türklerinin Kökleri : Arnavutlar Boşnaklar Pomaklar 









                   




 



Ercan Çokbankir
ETKİ    (5/2008)  
Isbn: 9944127833 , 240 sayfa

Tanıtım 

Balkanlar, çok eski zamanlardan beri kaynayan bir kazan... Kaynayan o kazanın ateşi ise yüzyıllar öncesinden yakılmış. Arkeolog araştırmacı Ercan Çokbankir'in bu kitapta yaptığı, işte bu! Yüzyıllar, hatta bin yıllar öncesinden yanıp gelen o ateşin temel nedenlerini, günümüzü de uzanıp gelen sonuçlarını gözler önüne sermek... Yalnız bu kadar da değil: Çokbankir, bu temelde yeni tartışmalar da açmaktan çekinmiyor; Arnavutlar'ın, Pomaklar'ın ve Boşnaklar'ın tarihsel köklerine yeni yaklaşımlar getiriyor.


 





 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder